Schimbări strategice în doctrina nucleară rusă, ca reacție la politica occidentală în Ucraina

Arme nucleare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia. Duminică, viceministrul de externe rus, Serghei Riabkov, a anunțat că Rusia va aduce modificări în doctrina sa nucleară ca reacție la acțiunile Occidentului în contextul conflictului din Ucraina.

Doctrina nucleară în vigoare a Rusiei, instituită printr-un decret al președintelui Vladimir Putin în 2020, stipulează că armele nucleare pot fi utilizate în cazul unui atac nuclear din partea unui adversar sau dacă un atac convențional pune în pericol existența statului.

Nu e clar ce schimbări va face Rusia la doctrina sa nucleară

Viceministrul de externe rus nu a detaliat natura schimbărilor care urmează să fie implementate.

El a menționat că decizia se corelează cu intensificarea acțiunilor adversarilor occidentali în contextul conflictului din Ucraina.

„Aşa cum noi am spus în mod repetat, munca este într-un stadiu avansat şi există o direcţie clară de a face ajustări”, a menționat Serghei Riabkov.

Rusia, care consideră că Occidentul duce un război împotriva sa prin intermediul Ucrainei, a sugerat anterior posibile ajustări ale doctrinei sale nucleare.

Totuși, declarația lui Riabkov reprezintă cea mai fermă afirmație până acum în legătură cu aceste schimbări.

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Putin a amenințat în trecut cu schimbarea doctrinei

În iunie, Putin a afirmat că doctrina nucleară pe care se bazează Rusia este un „instrument dinamic” care poate fi ajustat în funcție de evoluțiile internaționale.

De asemenea, Moscova a acuzat Vestul că folosește Ucraina ca pe un substitut pentru a purta război împotriva sa.

Însă, Statele Unite și partenerii lor au respins aceste acuzații, subliniind că oferă sprijin Ucrainei pentru a se apăra de o agresiune de tip colonial din partea Rusiei.

SUA-Rusia. Sursa foto: Sb2010 | Dreamstime.com

Rusia a vorbit despre armele nucleare încă din prima zi de război

În prima zi a invaziei masive a Rusiei în Ucraina din februarie 2022, Putin a avertizat că orice persoană care ar încerca să împiedice sau să amenințe Rusia va înfrunta consecințe fără precedent în istoria lor.

De atunci, el a emis mai multe declarații pe care Occidentul le interpretează ca amenințări nucleare și a anunțat desfășurarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus.

Aceste măsuri anunțate de Rusia nu au reușit să descurajeze Statele Unite și aliații lor de a crește sprijinul militar pentru Ucraina, prin modalități care erau de neconceput la începutul conflictului, inclusiv prin livrarea de tancuri, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de vânătoare F-16, potrivit Reuters.