Schimbări pe piața muncii. Cei mai afectați români

Sursă foto: Unsplash

Piața muncii se află în permanentă schimbare. Un studiu realizat recent de o platforma de recrutare arată că persoanele cu vârsta de peste 45 de ani reprezintă grupul profesional cu cel mai redus nivel de activitate în ceea ce privește aplicările și dorința de a-și schimba cariera, înregistrând doar puțin peste 100.000 de aplicări lunar.

Piața muncii, în schimbare. Românii de peste 45 de ani își caută mai rar de muncă

Candidații cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani înregistrează lunar aproape 400.000 de aplicări, cei din intervalul 18-24 de ani cumulează aproximativ 350.000, iar cei între 36 și 45 de ani se apropie de 200.000 de aplicări, conform datelor furnizate de eJobs.ro.

De asemenea, există o categorie sub 18 ani, unde se înregistrează în jur de 10.000 de aplicări lunar. Totuși, acești tineri reprezintă un segment restrâns, având în vedere că legea permite dreptul la muncă doar după vârsta de 16 ani. "Este de așteptat ca activitatea lor pe piața muncii să fie limitată, având în vedere că majoritatea sunt elevi, iar oportunitățile pentru acest segment sunt mai reduse comparativ cu alte categorii de vârstă", a explicat Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro.

Muncitori. Sursă foto: Unsplash

Ce domenii sunt cele mai căutate de români

De la începutul anului, din cele peste zece milioane de aplicări înregistrate pe eJobs.ro, doar 10% au provenit de la candidați cu vârste de peste 45 de ani, adică aproximativ un milion de aplicări. Aceștia și-au manifestat interesul predominant pentru domenii precum retail, construcții, servicii, transport/logistică și servicii financiare, în timp ce ofertele din sectoare precum educație/training, media/internet, oil&gas, asigurări, imobiliare, marketing sau IT au atras cel mai puțin.

Un factor specific care influențează aplicările acestor candidați este necesitatea abilităților digitale avansate sau a cunoștințelor lingvistice, dar și ritmul alert de lucru, aspecte care îi determină pe cei din acest segment de vârstă să fie mai reticenți. Sondajele arată că, odată cu vârsta, candidații devin mai interesați de stabilitate, de predictibilitatea locului de muncă și de confort, în detrimentul unor beneficii moderne precum munca la distanță sau avansarea rapidă în carieră, explică Roxana Drăghici.

Drept urmare, doar aproximativ 5% dintre candidații peste 45 de ani aplică pentru joburi remote, comparativ cu un procent de 15% la nivel general. De asemenea, aceștia manifestă o reticență crescută în privința relocării în afara țării, doar 1,6% dintre aplicările lor vizând locuri de muncă în străinătate.

Pe piața muncii se caută locuri de muncă cu normă întreagă

Din dorința de stabilitate, peste 90% dintre aplicările candidaților cu vârste de peste 45 de ani vizează locuri de muncă full-time. Doar 70.000 dintr-un total de un milion de aplicări de la începutul anului au fost pentru posturi part-time, ceea ce reflectă preferința clară a acestora pentru un angajament profesional solid pe piața muncii.

Analiza aplicărilor în funcție de experiența candidaților arată că segmentul mid-level (2-5 ani de experiență) domină piața muncii, urmat de cei care caută joburi entry-level (0-2 ani de experiență), adesea dispuși să accepte poziții fără specializări avansate sau aflați în proces de reconversie profesională. Pe de altă parte, doar o treime din totalul aplicărilor vin de la candidați cu o senioritate mai mare de 5 ani, iar sub 10% sunt aplicări de la manageri.

În prezent, pe platforma eJobs.ro, unde toate anunțurile și companiile sunt verificate manual, sunt disponibile aproximativ 23.000 de locuri de muncă. Aceasta include posturi din diverse domenii și industrii, precum și opțiuni pentru muncă remote, oferind recrutorilor acces la o bază de date cu peste cinci milioane de CV-uri.