Schimbări majore la înscrierea la facultate. Va semăna cu admiterea computerizată la licee

Sursa foto: Arhiva EVZ

Tinerii care vor să se înscrie la o facultate de stat sau privată, o vor putea face online, prin intermediul unei platforme digitale naționale, scăpând astfel de drumurile pe care trebuiau să le facă în marile orașe, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică.

Astfel, se propune simplificarea procesului de înscriere la cursurile unei instituții de învățământ superior din România, prin accesarea platformei Univedu. Aceasta va fi administrată de Ministerul Educației și va permite înscrierea la orice facultate de stat sau privată.

Dosarul va putea fi depus exclusiv în format electronic

Prin urmare, candidații care vor să se înscrie la facultate vor avea posibilitatea de a depune dosarul de înscriere la admiterea în instituțiile de învățământ superior în format electronic.

Numai că, în termen de 20 de zile de la publicarea listelor finale privind candidații admiși, aceștia trebuie să depună la facultate documentele originale transmise electronic. Dacă nu vor face asta, riscă să fie eliminați de pe listele celor admiși.

Fondurile pentru realizarea platformei Univedu ar urma să fie alocate de Ministerul Educației și să fie creată în cel mult șase luni de la intrarea proiectului în vigoare.

Potrivit inițiatorilor proiectului legislativ, o astfel de platformă online va avea un dublu beneficiu, atât pentru candidați, cât și pentru instituțiile de învățământ superior. „Pe de-o parte, candidatul va putea opta pentru înscrierea online la facultate, într-o manieră eficientă, iar pe de altă parte, instituțiile de învățământ superior vor scuti resursele financiare, umane și materiale necesare în procesul clasic de înscriere care implică prezența fizică a candidaților”, potrivit avocatnet.ro.

Facultățile au mai optat pentru înscrierea exclusiv online în perioada pandemiei, reușind astfel să evite aglomerațiile și răspândirea virusului.

Facultățile au introdus cursurile de scurtă durată

Universitățile din România au decis să introducă cursurile de scurtă durată pentru tinerii care vor să obțină cât mai repede o diplomă pentru a-și găsi un loc de muncă mai bine plătit. Această variantă contribuie și la criza din piața muncii, tot mai afectată de criza de personal. Această idee este inclusă și în noua lege a educației pentru că a fost considerată metoda cea mai potrivită prin care criza de specialiști poate să fie combătută.