SCHIMBĂRI MAJORE în legea SIE. Ce au decis senatorii legat de NUMIREA șefului instituției
- Ana Petrescu
- 27 martie 2017, 17:53
Senatori au adoptat în unanimitate propunerea legislativă pentru modificarea art. 3 alin. (1) din Legea nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe (SIE).
Printr-un amendament propus de senatorul PSD Şerban Nicolae, conducerea SIE se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat, în şedinţă comună, la propunerea preşedintelui României, informează Agerpres. Decizia a fost luată de Senat în calitate de for decizional.
"Un amendament pe care l-am formulat a fost însuşit de întreaga comisie, în sensul în care armonizăm dispoziţiile Constituţiei României şi Legea de funcţionare şi organizare a Serviciului de Informaţii Externe. Textul propus, în esenţă, spune că procedura este similara directorului Serviciului Român de Informaţii, în sensul în care Serviciul de Informaţii Externe este condus de un director cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat, în şedinţă comună, la propunerea preşedintelui României. Cu aceste modificări, practic, a fost de acord toată lumea, am întrunit unanimitate atât în Comisia de control al activităţii SIE, cât şi în Comisia de apărare şi siguranţa naţionala din Senat. Este o propunere care nu implică niciun fel de diferenţe politice sau doctrinare şi este în buna funcţionare atât a Parlamentului, în ceea ce priveşte controlul civil asupra serviciilor de informaţii, cât şi în ceea ce priveşte conducerea operativă şi executivă a Serviciului de Informaţii Externe", a spus Şerban Nicolae în timpul dezbaterilor.
Conform Legii 1/1998, SIE este condus în momentul de față de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la propunerea preşedintelui României.
În forma adoptată de Camera Deputaţilor, propunerea legislativă prevede că din Comisia specială de control asupra activităţii SIE fac parte patru deputaţi şi trei senatori, aleşi din cadrul Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale celor două Camere.