Schimbări la automatele de cafea. ANAF impune reguli stricte

Sursa foto: aparaturafiscala.ro

Automatele de cafea și gustări vor fi obligate să fie dotate cu case de marcat fiscale, conform noilor reglementări impuse de ANAF, în cadrul eforturilor de digitalizare. Proprietarii care nu respectă această obligație riscă sancțiuni semnificative, care pot ajunge până la 10.000 de lei.

Schimbări la automatele de cafea. ANAF impune reguli stricte

Noile reglementări referitoare la digitalizarea automatelor vizează atât aparatele de cafea, sucuri, și snacksuri, cât și spălătoriile auto self-service. Operatorii acestor echipamente vor trebui să le doteze cu case de marcat fiscale pentru a se conforma legislației în vigoare.

Această măsură vine în întâmpinarea unei nevoi mai vechi de a aduce transparență în activitatea acestor automate și de a reduce evaziunea fiscală. Astfel, digitalizarea vendomantelor devine obligatorie, rezolvând problemele de conformitate fiscală cu care antreprenorii s-au confruntat până acum.

Sursa foto: commons.wikimedia.org

ANAF poate da amenzi de până la 10.000 de lei și chiar suspendarea activității

Măsurile recent adoptate privind digitalizarea automatelor vizează atât vendomatele de cafea, snacks-uri și băuturi, cât și spălătoriile auto self-service. Cei care nu se conformează riscă sancțiuni financiare din partea ANAF de până la 10.000 de lei sau, în cazuri mai grave, suspendarea activității până la remedierea situației.

„De la 1 octombrie 2024, toate vendomatele din România trebuie dotate cu case de marcat fiscale de tip <unattended>. Legea permite ca aceste case de marcat din vendomate să nu aibă afișaj și să nu emită bon, pentru că, așa cum sunt concepute, vendomatele nu au fante de eliberare bonuri și nici loc pentru instalarea afișajelor digitale”, a adăugat Adrian Dinu.

Începând cu 1 octombrie 2024, operatorii economici care nu își vor dota automatele comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) pentru transmiterea datelor fiscale către ANAF vor fi supuși sancțiunilor, care pot include amenzi semnificative și, în anumite cazuri, suspendarea activității până la remedierea neregulilor.

  • amendă de la 8.000 de lei la 10.000 de lei;
  • confiscarea sumelor nejustificate;
  • suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. f) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Aproape măsura se aplică și spălătoriilor self service

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în 2023 au fost înregistrate aproape 700 de activități economice care includ și utilizarea automatelor comerciale, iar până în prezent, în 2024, s-au înregistrat doar 426. Măsura de fiscalizare vizează nu doar aparatele de cafea, băuturi sau mâncare, ci și spălătoriile auto self-service, toate fiind obligate să adopte sistemele fiscale conforme.

Economistul Conf. Univ. Dr. Ionela Gavrilă Paven susține că această inițiativă completează procesul de fiscalizare și aduce beneficii majore. Ea subliniază că măsura devine cu adevărat eficientă atunci când datele colectate de la aceste sisteme sunt utilizate corespunzător atât de agenții economici, cât și de administrația fiscală.