Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe

Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe Sursa foto: Arhiva EVZ

ANAF va sancționa toate firmele care nu vor dota automatele comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF). Legea prevede sancțiuni cu amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității.

 

Operatorii economici care desfășoară activități prin intermediul automatelor comerciale sunt obligați să le doteze cu echipamente de marcat eletronice fiscale. Este vorba despre echipamente de tip AMEF care permit datelor fiscale către sistemul informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

ANAF impune reguli noi firmelor

Firmele de comerț care își desfășoară activitatea prin intermediul automatelor comerciale au obligația să se doteze cu echipamente de tip AMEF. Acest lucru trebuie realizat indiferent dacă plata se face cu cardul sau cu bani numerar, precizează ANAF.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligaţia de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) prevăzute la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999,

privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform prevederilor art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea unor termene”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Automate comerț

Sursa foto: aparaturafiscala.ro

Legea intră în vigoare la 1 octombrie

Cei care nu se conformează prevederilor din lege, din luna noiembrie, vor fi sancționați, mai anunță ANAF. Actul normativ prevede amenzi usturătoare și chiar suspendarea activității, mai informează instituţia.

Potrivit comunicatului, începând cu data de 1 octombrie 2024, operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu AMEF, vor fi sancţionaţi după cum urmează:

  • amendă de la 8.000 de lei la 10.000 de lei;
  • confiscarea sumelor nejustificate;
  • suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu AMEF şi prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.
codul fiscal reglementează declarațiile pentru impozitul pe profit

ANAF. Sursa Foto: Arhiva EVZ

ANAF fiscalizează automatele comerciale

Automatele comerciale (vending machine) sunt dispozitive care furnizează anumite produse în schimbul unei sume de bani. Procesul este autonom, astfel că vânzarea nu se face prin intermediul unui operator.

Automatele de vending funcționează după o procedură simplă. Utilizatorii introduc banii în aparat sau fac plata cu cardul, selectează produsul dorit dintr-o listă afișată pe ecranul aparatului. Apoi automatul livrează marfa achiziționată.