Schimbări importante în sistemul de pensii din 2025

Pensionari. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Un număr semnificativ de pensionari vor beneficia, începând cu luna martie 2025, de majorări consistente ale pensiilor, în contextul noilor reforme ale sistemului de pensii din România, anunță Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Detalii despre "mica recalculare" a acestor pensii

Ajustările vin ca urmare a recalculării cunoscute sub denumirea de "mică recalculare", care include în calculul pensiei venituri nepermanente, precum acordul global, al 13-lea salariu, prime, premii sau sporuri.
"Procesul de 'mică recalculare' este prevăzut în noua lege a pensiilor și se referă la acele venituri brute cu caracter nepermanent. Aici vorbim în principal de acordul global, care a fost principala formă de remunerare înainte de 1989," a explicat directorul CNPP într-o declarație recentă.
Pensionarii sunt încurajați să continue să depună documentele necesare la casele teritoriale de pensii, unde, după procesarea și recalcularea acestora, se vor emite deciziile finale.

Ce venituri sunt luate în considerare?

Veniturile nepermanente care sunt acum luate în calcul includ:
  • Al treisprezecelea salariu
  • Formele de retribuire pentru orele suplimentare
  • Premii acordate în cursul anului și premii anuale pentru realizări deosebite
  • Recompense cu caracter limitat pentru personalul din anumite sectoare
  • Sporuri pentru personalul didactic
  • Indemnizații de muncă nenormată
  • Alte sporuri care nu au avut caracter permanent
Această inițiativă are scopul de a recunoaște și a valorifica veniturile contributive care anterior nu erau incluse în calculul pensiei, astfel cum este prevăzut în Hotărârea de Guvern nr. 181/2024.

Casa de Pensii / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Înregistrarea documentelor și costuri asociate

Pentru a beneficia de aceste majorări, pensionarii care au avut astfel de venituri nepermanente trebuie să depună adeverințe doveditoare la Casa de Pensii. Aceste documente pot fi depuse doar de către cei pensionați înainte de anul 2001, având în vedere că după această dată toate datele sunt digitalizate.
Costurile asociate depunerii documentelor includ:
  • Tarif administrativ pentru soluționarea cererilor: 101 lei
  • Tarif pentru întocmirea unui certificat cu venituri: 81 de lei pentru fiecare an
  • Tarif pentru certificat cu grupă de muncă: 45 de lei pentru fiecare an
  • Tarif eliberare certificat cu venituri: 27 de lei pentru fiecare an
  • Tarif eliberare certificat cu grupă de muncă: 14 lei pentru fiecare an
  • Tarif pentru copii: 5 lei

Multe pensii nu acoperă în multe cazuri coșul minim de consum

Daniel Baciu a subliniat că încă se primesc adeverințe de la pensionari care dovedesc aceste venituri suplimentare, care nu au fost înregistrate anterior în carnetul de muncă. "Începând de luna aceasta, emitem decizii de pensie către beneficiarii noștri pensionari, luând în considerare aceste venituri nepermanente," a adăugat el, semnalând începutul unei perioade noi pentru mulți dintre pensionarii României.
La 1 septembrie 2024, aproximativ patru milioane de pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor în urma primei etape de recalculare. "Mica recalculare" reprezintă o continuare a acestui proces, având în vedere că nivelul actual al pensiilor nu acoperă în multe cazuri coșul minim de consum pentru o persoană, o problemă semnificativă abordată de noua legislație.