La Parlament a fost depus un nou proiect legislativ care îi vizează pe proprietarii de mașini staționate sau parcate neregulamentar. Proiectul prevede că aceștia trebuie să comunice și Poliției Locale, nu numai Poliției Rutiere, în termenul indicat, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. În cazul în care nu respectă această obligație, riscă sancțiuni cu până la 20 puncte-amendă.
Un grup de deputați PNL și din partea minorităților au depus la Parlament un nou proiect de lege. Acesta prevede obligativitatea proprietarului unui vehicul staționat sau parcat neregulamentar de a comunica atât Poliție Locale, cât și Poliției Rutiere, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. În cazul în care proprietarul nu comunică datele de identificare în termenul indicat, riscă să fie sancționat cu de la 9 la 20 puncte-amendă.
Proiectul depus în Parlament modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Potrivit actului normativ, la solicitarea Poliției Rutiere sau a Poliției Locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. În textul aflat în vigoare această obligație este doar către Poliția Rutieră.
În cazul în care proprietarul nu comunică datele de identificare solicitate de Poliție, fapta este considerată contravenție și se va pedepsi cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni clasa a IV-a, respectiv cu de la 9 la 20 puncte-amendă. Reamintim faptul că un punct-amendă este 145 lei. Sancționarea se va face direct de către polițistul rutier sau local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către polițiștii de frontieră.
Noi obligații pentru proprietarii de mașini staționate sau parcate neregulamentar
În expunerea de motive, inițiatorii proiectului au susținut că "în prezent este de notorietate faptul că, la nivelul întregii ţări, fenomenul opririlor, staţionărilor şi parcărilor neregulamentare a luat amploare datorită numărului din ce în ce mai mare de autovehicule înmatriculate şi care circulă pe drumurile publice în România".
"Deşi legiutorul a stabilit în sarcina Poliţiei locale atribuţia privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice nu a stabilit şi posibilitatea de a solicita comunicarea identităţii persoanei care a condus vehiculul pe drumurile publice în sarcina acestuia", au menţionat aceştia.
Inițiatorii proiectului de lege depus în Parlament susțin că, din cauza legislației aflate în vigoare, polițiștii locali nu i-au putut sancționa pe conducătorii auto care încalcă normele legale privind oprirea, staționarea și parcarea mașinilor. Acest lucru a dus la creșterea numărului de fapte constatate și nesancționate.
"În considerarea faptului că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare a conducătorilor autovehiculelor oprite/staţionate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor locale privind oprirea/staţionarea/parcarea, având în vedere şi faptul că sancţiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/staţionarea/parcarea", mai arată inițiatorii în expunerea de motive.
Pentru a fi aprobat, proiectul trebuie să treacă inițial de Senat, apoi de Camera Deputaților, care este for decizional.