Trecerea la ora de iarnă. Schimbările care intervin

Sursă: Zagorskid | Dreamstime.com

Schimbarea orei de vară și trecerea la cea de iarnă vine cu tot felul de probleme de sănătate. Pentru mulți oameni această tranziție nu este tocmai benefică deoarece trec prin stări de somnolență și senzatie de oboseală pe tot parcursul zilei.

Schimbarea orei

Trecerea la ora de iarnă se va face în noaptea de 26 spre 27 octombrie, fiind ultima duminică din lună. În acea noapte, ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00. Așadar, vom dormi mai mult cu o oră.

Dr. Rajkumar Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Universitatea din California de Sud, explică cum ne este afectată sănătatea în timpul schimbării orei.

Ora de vară se termină în curând, iar pentru mulți oameni nu este o veste bună deoarece schimbarea orei provoacă literalmente dureri de cap. Medicul mai spune că mulți acuză atacurile de cefalee, alți se confruntă cu migrene și o creștere a frecvenței durerilor de cap în acea perioadă de tranziție.

Trecerea la ora de iarnă. Sursa foto: Pixabay

De ce ora de vară are un asemenea impact asupra noastră

Rajkumar Dasgupta a mai explicat că în ciuda faptului că este o schimbare aparent nesemnificativă asupra ritmului nostru de zi cu zi, totuși ne tulbură ciclul somn-veghe și putem deveni mai depresivi pe măsură ce afară se întunecă mult prea repede.

Medicul a subliniat că schimbarea orei nu provoacă în mod direct afecțiuni de sănătate mintală, dar cu siguranță poate declanșa anumite afecțiuni preexistente, în funcție de caz.

Rajkumar Dasgupta a fost întrebată dacă există persoane care ar trebui să fie mai atente la schimbarea orei, și spune că „persoanele cu Alzheimer și demență sunt deosebit de vulnerabile la tulburările de somn și pot exacerba simptomele”.

Schimbarea orei de vară cu cea de iarnă. Sursa foto: Pixabay

Schimbarea orei afectează toate rutinele noastre zilnice

Legătura dintre ora de vară și tulburările de somn la persoanele cu Alzheimer și demență este deosebit de îngrijorătoare, deoarece somnul joacă un rol vital în funcția cognitivă și consolidarea memoriei. Tulburările de somn pot exacerba declinul cognitiv asociat cu Alzheimer și demență, făcând și mai dificil pentru bolnavi să desfășoare activitățile zilnice.

Medicul ne sfătuiește ca în această perioadă de tranziție la ora de iarnă să facem mai multe exerciții fizice, să petrecem mai mult timp afară dimineața pentru a scăpa de migrene, pentru că lipsa luminii solare insuficiente influențează negativ producția de serotonină, recunoscut ca hormonul fericirii, ceea ce poate duce la sentimente de apatie, tristețe și oboseală, scrie CNN.