Acoperișurile din Londra ar putea fi vopsite în alb

Schimbarea culorii acoperișurilor ar putea salva vieți. Sursa foto: Wikipedia

Un nou studiu a constatat că vopsirea în alb a acoperișurilor din Londra ar fi putut salva sute de vieți în timpul verii extrem de fierbinți din 2018, care a bătut recorduri.

Temperatura medie din iunie până în august în acel an a fost de 19,2C. Cu aproximativ 1,6C mai mare decât cea obișnuită pentru acea perioadă a anului. Cercetătorii de la University College London (UCL) și de la University of Exeter au descoperit că „acoperișurile reci”, de culoare deschisă, instalate pe toate clădirile din Londra ar fi putut răci orașul cu aproximativ 0,8C.

Efectele căldurii extreme

Ei spun că acest lucru ar fi prevenit moartea a aproximativ 249 de persoane sau 32% din cele 786 de decese cauzate de căldură care au avut loc în Londra în iunie, iulie și august 2018.

„Dacă sunt adoptate pe scară largă, acoperișurile reci pot reduce semnificativ temperatura aerului la nivelul solului dintr-un oraș”, spune autorul principal, Dr. Charles Simpson de la UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources.

„Efectul de răcire rezultat în întregul oraș ar salva vieți. Și ar îmbunătăți calitatea vieții pentru locuitorii din întreaga zonă urbană”.

Instalarea panourilor solare

Acoperirea tuturor clădirilor din Londra cu panouri solare ar contribui, de asemenea, la reducerea deceselor cauzate de căldură. Și ar genera în același timp energie, susțin autorii studiului.

Cercetătorii au constatat că acest lucru ar fi putut răci orașul cu aproximativ 0,3°C. Și ar fi prevenit moartea a 96 de persoane, 12% din decesele cauzate de căldură care au avut loc în acea vară. În acest interval de timp de trei luni, aceste panouri solare ar fi generat, de asemenea, 20 terawatt-ore (TWh) de energie electrică. Ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din consumul de energie al Londrei pe parcursul întregului an 2018.

„Panourile solare au mari beneficii ca sursă de energie regenerabilă. Așa că este bine să vedem că nu vor face orașul mai fierbinte”, adaugă Dr. Simpson.

Modalități de răcire

Găsirea unor modalități de răcire a orașelor noastre este din ce în ce mai importantă pe măsură ce lumea se încălzește. Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în zone urbane. Verile caniculare precum cea din 2018, deși rare la acel moment, devin din ce în ce mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată, după o vară record în 2023.

Regatul Unit este deosebit de vulnerabil. Deoarece se estimează că 83 % din populație trăiește în zone urbane.

Mediile urbane absorb multă căldură și sunt de obicei cu câteva grade mai calde decât regiunea înconjurătoare. Un efect cunoscut sub numele de „insula de căldură urbană” constă în faptul că clădirile, drumurile și alte infrastructuri absorb și reemit căldura soarelui mai mult decât peisajele naturale. Ceea ce face ca orașele să fie mai calde.

Cum funcționează acoperișurile albe

Acoperișurile albe sunt obișnuite în țările calde din sudul Europei și din Africa de Nord. Acoperișurile de culoare deschisă absorb mai puțină energie radiantă de la soare decât acoperișurile tradiționale de culoare închisă. Acest lucru ar putea contribui la răcirea orașelor și la menținerea unor temperaturi mai scăzute în interiorul clădirilor.

„Necesitatea ca orașele noastre să se adapteze la schimbările climatice este clară. Schimbarea acoperișurilor oferă o potențială soluție”, spune coautorul studiului, profesorul Tim Taylor de la Universitatea Exeter.

„Trebuie să încurajăm astfel de acțiuni, pentru a reduce povara căldurii excesive asupra locuitorilor din zonele urbane și pentru a obține potențiale beneficii secundare, inclusiv generarea de energie”, informează euronews.com