Schimbare majoră în sectorul economic. Ce se întâmplă cu marile companii

Schimbare majoră în sectorul economic. Ce se întâmplă cu marile companii Sursa Foto: Dreamstime.com

Firmele mici înregistrează profituri mult mai mari față de marile companii. Acestea ajung să genereze doar 12% din cifra de afaceri totală din economie, însă contribuie la angajarea unui sfert din forța de muncă locală.

Schimbare în economie. Profituri substanțiale pentru micile companii

Firmele mici au maxim 9 angajați, iar cifra de afaceri în cazul acestora poate ajunge la cel mult 2 milioane de euro. Astfel, microintreprinderile ajung să genereze un procent de 12% din cifra de afaceri totală din economie. În plus, acestea cumulează 93% din totalul companiilor de pe plan local.

Bani

Sursa foto: Facebook

„Știm că o firmă mare va avea un profit mai mare decât o firmă mijlocie, mică sau micro. Însă, când vine vorba de rata profitului net, situaţia pare mult mai neclară.“, spune Liviu Sav, cofondator al BRIDGE-to-INFORMATION, arată Ziarul Financiar.

Piloni importanți pentru forța de muncă locală

Pe plan local, firmele mici anga­jează un sfert din forţa de muncă disponibilă. De altfel, microîntreprinderile reprezintă categoria care a reușit să depășească cifra de 1 milion de angajaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform datelor oficiale, pe plan local funcționează 830.000 de firme mici. Dintre acestea, 622.000 realizează venituri totale de 309 mi­liarde lei.

afaceri

afaceri / Sursa foto. Pixabay

„În 2022, rata medie a profitului net descreşte de la companiile micro (19,7%) către cele mici (10,1%) şi mijlocii (6,6%), cea mai mică rată fiind înregistrată la nivelul companiilor mari (5,7%). Iar acest lucru nu este vizibil doar în 2022, ci şi în 2019 sau 2016“, a mai spus specialistul.

Companiile mici, bază importantă pentru economie

În spatele acestor creșteri semnificative stă profilul antreprenorului de astăzi, susțin economiștii. Față de cei care intrau în mediul de afaceri în urmă cu un deceniu, antreprenorii din prezent sunt mult mai ambițioși.

„Vedem mai mult curaj şi mai multă ambiţie, în sensul de mindset. Antreprenorul de acum 5-10 ani era mai degrabă preocupat de stabili­zarea unui business mic şi menţinerea lui la nivelul unui cashflow care să asigure bunăstarea businessului şi a familiei antre­prenorului. Este un lucru foarte bun pentru că de aici vine scalarea şi de aici putem avea speranţa că vom avea din ce în ce mai multe businessuri mari care se nasc din businessurile mici“, a spus Cristina Sindile, CEO al BT Mic.

În 2023, în țara noastră au fost înființate peste 96.000 de societăți de tip SRL.