Donald Trump ia în considerare atât posibilitatea a două state, cât și cea a unuia singur. „Îmi place cea care le place ambelor părți și mă pot împăca cu oricare din ele”, le-a spus el jurnaliștilor
Președintele american a renunțat, practic, miercuri seara, la angajamentul SUA privind soluția cu două state în Orientul Mijlociu, care să pună capăt războiului israeliano- palestinian, chiar dacă i-a cerut premierului israelian să stopeze construcțiile în teritoriile ocupate.
Nicio soluție
În prima întrevedere față-n față, după alegerile din SUA, între premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele american Donald Trump, liderul republican nu a mai susținut politica predecesorilor săi și a comunității internaționale privind posibilitatea creării unui stat palestinian.
Liderul SUA a promis că va lucra pentru a se ajunge la un acord de pace între Israel și palestinieni, dar este nevoie de compromisuri de ambele părți, și părțile implicate trebuie să decidă, în final, care sunt termenii acordului.
Nu a oferit însă nicio idee despre cum ar trebui să se ajungă la acest vechi obiectiv, mai ales acum când palestinienii sunt furioși pentru că au rămas fără susținerea americanilor.
După opt ani de relații tensionate cu președintele democrat american Barack Obama, Netanyahu speră să aibă relații mult mai bune cu actualul locatar al Casei Albe.
Soluția cu două state
Trump le-a cerut palestinienilor să recunoască Israelul ca stat evreu, ceea ce ei au refuzat întotdeauna. Și nu a spus cum se poate depăși neîncrederea dintre cele două părți, având în vedere că negocierile sunt blocate din 2014.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a pronunțat împotriva abandonării ideii unui stat palestinian, spunând că „nu există alternativă”. Iar ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre, a precizat:„Angajamentul Franţei în favoarea unei soluţii cu două state este mai puternic ca niciodată”.