Republica Centrafricană (CAR) a adoptat Bitcoin ca mijloc legal, devenind prima națiune africană – și a doua țară din lume, după El Salvador – care face acest lucru.
Săptămâna trecută, după aprobarea în unanimitate a legii de către parlamentul țării, președintele Republicii Centrafricane Faustin-Archange Touadera a semnat legea în vigoare. „Președintele sprijină acest proiect de lege pentru că va îmbunătăți condițiile cetățenilor din Africa Centrală”, a declarat șeful de cabinet al Touadera, Obed Namsio, adăugând că adoptarea Bitcoin a marcat „un pas decisiv spre deschiderea de noi oportunități pentru țara noastră”, deși nu a specificat cum va ajuta Bitcoin aceste oportunități.
Un nou proiect de lege
Înainte de aprobarea proiectului de lege, Republica Centrafricană a folosit francul CFA, o monedă din epoca colonială folosită de multe dintre fostele colonii ale Franței din Africa de Vest și Centrală. Criticii acestui aranjament au susținut că utilizarea francului, care este legat de euro, privează națiunile în curs de dezvoltare de capacitatea de a conduce o politică monetară independentă și permite Franței să facă schimbări economiilor africane, permițând monedei euro să se aprecieze sau să se deprecieze. Mai multe națiuni din Africa de Vest s-au îndreptat către implementarea unei monede de înlocuire, „eco”, deși niciuna nu a finalizat încă această tranziție.
Cu toate acestea, implementarea Bitcoin a generat și controverse, doi foști premieri opunându-se adoptării într-o scrisoare publicată săptămâna trecută. Primii miniștri au remarcat că schimbarea a fost făcută fără consultarea Băncii Statelor Africii Centrale (BEAC), o bancă centrală cu autoritate în șase state din Africa Centrală, inclusiv în RCA. Banca a susținut ulterior că a „învățat în același timp cu publicul” despre adoptarea Bitcoin și nu a elaborat încă un răspuns.
Criptomonedele au avut o primire mixtă în Africa, mai multe națiuni explorând utilizarea lor ca instrument financiar alternativ. Banca centrală a Nigeriei a interzis băncilor nigeriene să efectueze tranzacții cu criptomonede la începutul anului 2021, dar și-a lansat propria monedă digitală, eNaira, în octombrie. Africa de Sud și Tanzania au urmărit reglementări privind tranzacțiile cripto, deși natura descentralizată a tehnologiei blockchain a făcut aceste reglementări dificil de implementat.
Folosirea bitcoinului
Prima țară din lume care a adoptat Bitcoin ca monedă oficială, El Salvador, l-a adoptat cu mare furie în septembrie 2021. În cele opt luni de atunci, totuși, majoritatea oamenilor au continuat să folosească moneda tradițională, iar un studiu realizat de National Biroul de Cercetări Economice a concluzionat că „utilizarea bitcoinului pentru tranzacțiile de zi cu zi este scăzută și este concentrată în rândul populației educate, tineri și bărbați”.
Nu este clar dacă s-ar aplica o dinamică similară în Republica Centrafricană, care este clasată în mod constant drept una dintre cele mai sărace și mai puțin dezvoltate națiuni din lume, potrivit The National Interest.