Schimb de polițiști între Austria și România. Țara noastră este principala sursă a traficului de persoane din Europa

Sursă: Photo© Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com

Austria și România au în plan o colaborare prioritară pentru combaterea traficului ilegal de persoane și a criminalității transfrontaliere, a anunțat ministrul de Interne de la Viena, Gerhard Karner, marți, 25 ianuarie. Astfel, oficialii au pus în aplicare un proiect care implică un schimb permanent de agenți de poliție între cele două țări cu scopul aprofundării cooperării la nivel operațional.

Austria și România își consolidează cooperarea în materie de securitate printr-un schimb permanent de polițiști, a anunțat marți Ministerul federal de Interne după o întâlnire între ministrul de resort, Gerhard Karner (ÖVP) și omologul său Lucian Bode la Viena.

Măsuri de ultimă oră pentru combaterea criminalității

„România și Austria lucrează îndeaproape. Vom continua să impulsionăm și să extindem cooperarea în viitor”, a declarat ministrul de Interne Karner, citat de cotidianul vienez Kurier, precizând totodată că doar prin trimiterea de agenți de ambele părți, „putem continua să aprofundăm cooperarea la nivel operațional”.

Scopul demersului cu pricina este, potrivit declarațiilor ministrului de Interne de la Viena, combaterea traficului ilegal de persoane și a criminalității transfrontaliere.

Schimb de polițiști între Viena și București

Astfel, Austria și România vor face schimb de agenți de poliție pentru a combate criminalitatea și traficul de persoane. Doi, trei agenți vor fi activi în mod permanent, detașați pe lângă Oficiul Federal de Poliție Criminală. La rândul ei, Austria va trimite ofițeri de contact la centrul de cooperare polițienească de la Oradea, care vizează și combaterea traficului de persoane.

Potrivit ultimului raport al Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane, publicat în anul 2021, România nu îndeplinește standardele minime de eliminare a acestui flagel, dar face eforturi semnificative în acest sens.

România - principala sursă a traficului de persoane din Europa

România este considerată ţară de rangul 2 ca nivel al traficului sexual şi exploatării prin muncă, şi este menţinută pe aşa numita „watch list”, cea de supraveghere. Raportul SUA include observaţii şi recomandări.

În ciuda gravităţii fenomenului, ţara noastră a primit o derogare pentru a nu trece la nivelul 3, printre ţările cu cel mai mare trafic de persoane din lume.

Conform Departamentului de Stat al SUA, România rămâne principala ţară sursă a traficului de persoane, sexual şi prin muncă din Europa. Marea majoritate a victimelor (72%), în 2020, sunt cele ale traficului sexual.