Conflict între Coreea de Nord şi Coreea de Sud: 2 morţi şi 18 răniţi. Oficialii de la Phenian susţin că ei au fost atacaţi

Forţele sud-coreene au replicat cu tiruri de artilerie, după ce zeci de obuze nord-coreene au explodat, astăzi, pe insula sud-coreeană Yeonpyeong, relatează AFP.

Doi soldaţi sud-coreeni au fost ucişi şi 18 răniţi, notează aceeaşi sursă. Printre răniţi se numără şi doi civili. Armata sud-coreeană este în stare de alertă maximă, iar avioane de luptă survolează zona. Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak a convocat o reuniune de urgenţă a cabinetului pentru a preveni escaladarea violenţelor.

Oficialii de la Phenian au altă variantă şi acuză Coreea de Sud că a tras prima, relatează agenţia oficială KCNA. "Inamicul sud-coreean, în ciuda avertismentelor noastre repetate, a recurs la provocări militare şi a lansat tiruri de artilerie asupra teritoriului nostru maritim vecin cu Insula Yeonpyeong, începând cu ora 13.00",  a declarat comandantul armatei nord-coreene într-un comunicat difuzat de KCNA, potrivit AFP. Oficialul a avertizat că va continua fără ezitare atacurile militare dacă va avea curajul să le invadeze teritoriul. Şi sud-coreenii au anunţat represalii la orice nouă provocare. Guvernul de la Seul a recunoscut că a efectuat manevre militare de rutină pe coasta de vest a Peninsulei Coreea înainte ca armata nord-coreeană se înceapă tirurile cu obuze, dar a subliniat că exerciţiile de tragere nu au fost îndreptate spre nord, relatează Reuters.

"Am efectuat manevre militare de rutină şi exerciţiile noastre de tragere au fost îndreptate spre vest, nu spre nord", a declarat un oficial militar sud-coreean. Este cel mai tensionant moment dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord după încheierea războiului între cele două părţi în 1953, scrie BBC. "O unitate de artilerie nord-coreeană a declanşat tiruri de provocare la ora 14.34 şi trupele sud-coreene au replicat imediat", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Seul. Potrivit unui post de televiziune mai multe locuinţe au fost incendiate, însă informaţia nu a fost confirmată oficial. Pe inusula atacată locuiesc aproximativ 1.300 de oameni. Locuinţe incendiate 50 de obuze au fost lansate, iar mai multe locuinţe au fost afectate, potrivit unui locuitor al insulei Yeonpyeong, citat de postul YTN. "Cel puţin 10 case au fost incendiate. Am primit ordin să părăsim locuinţele", a declarat Lee Jong-Sik, un alt locuitor al Insulei situate în Marea Galbenă. Incidentul are loc la câteva zile după ce Phenianul şi-a inaugurat o fabrică modernă pentru îmbogăţirea uraniului. Îngrijorare Guvernul chinez, principalul aliat al regimului nord-coreean, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia creată între cele două Corei şi a făcut apel la pace şi stabilitate. Premierul japonez Naoto Kan le-a cerut miniştrilor să se pregătească de orice după bombardamentul nord-coreenilor în Insula sud-coreeană. "Le-am ordonat miniştrilor să se pregătească ca să puteam reacţiona ferm în orice eventualitate şi să facă tot posibilul să afle informaţii", a declarat şeful guvernului de la Tokyo, la o reuniune de urgenţă a cabinetului la reşedinţa oficială a premierului. Şi oficialii americani de la Casa Albă au condamnat ferm atacul. Insula Yeonpyeong, situată într-o zonă disputată de cele două Corei, a fost şi teatrul altor incidente în trecut. Relaţiile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud s-au răcit după scufundarea unei nave militare sud-coreene de o torpilă nord-coreeană, în primăvara acestui an.

CITIŢI ŞI:

Horia Ghibuţiu despre conflictul din Coreea: Români în prima linie a frontului coreean