România și Bulgaria nu au primit undă verde în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. Răspunsul negativ venit în urma discuțiilor din cadrul Consiliului JAI.
Update. Olanda nu își schimbă viziunea în ceea ce privește aderarea României la Schengen.Ministrul Migrației din Olanda rămâne ferm în privința unei posibile renunțări la votul negativ. De altfel, oficialul a refuzat să stabilească un eventual calendar vizavi de acest context.
„Misiunea Comisiei a avut loc şi acum depinde de Comisie să ne dea toate informaţiile. Şi nu pot spune cât de mult va dura pentru că nu ştim care vor fi informaţiile ”, a explicat ministrul olandez.
Miniștrii justiției și cei afacerilor interne ai țărilor din UE s-au întâlnit astăzi la Bruxelles. Aceștia au discutat în cadrul Consiliului JAI despre aderarea României și a Bulgariei la Schengen. Cele două state au fost privite în continuare ca un tot unitar, nicidecum separat.
România, speranțe pierdute pentru Schengen
Bulgaria a primit același răspuns vizavi de aderarea la spațiul Schengen. Ministrul de interne al Bulgariei Kalin Stoianov s-a arătat extrem de dezamăgit de viziunea oficialilor europeni.
Acesta a precizat că România și Bulgaria au fost privite în continuare la pachet în ceea ce privește aderarea la Schengen.
Austria și Olanda au fost statele care au arătat în continuare de eficiență vizavi de intrarea celor două state în spațiul de liberă trecere.
Controversele continuă
Ministrul de Interne al Bulgariei susține că a colaborat cu România, prin intermediul lui Cătălin Predoiu. Potrivit acestuia l, ambele state au încercat să adopte o strategie comună pentru a primi răspunsul pozitiv de la oficial europeni.
O parte dintre oficialii europeni prezenți la discuțiile de marți s-ar fi arătat deranjați de includerea acestui punct pe ordinea de zi. Aceștia au arătat reticență având în vedere că Olanda nu are în prezent un guvern funcțional.
Aderarea României la Schengen, ideal pentru 2024
Speranțele României pentru aderarea la spațiul de liberă trecere au început încă din anul 2018. Austria rămâne vehementă în ceea ce privește acest proces la care România și Bulgaria continuă să spere.
„Schengen trebuie să devină mai bun și nu mai mare. Nu văd încă prea multe progrese aici, așa că nu-mi pot imagina nicio schimbare acum”, a declarat Gerhard Karner, ministrul federal de Interne al Austriei.
Spațiul Schengen cuprinde momentan 27 de țări, dintre acestea 23 fiind membre ale Uniunii Europene.
Avantajele aderării pot fi privite prin prisma economiei.Cetățenii simpli nu ar mai sta la cozi în aeroport pentru a călători. De asemenea, cozile de la granițe ar fi evitate.