Relațiile diplomatice dintre România și Austria par să fie mai bune decât erau anul trecut în această perioadă. La precedentul Consiliu JAI, Austria s-a opus intrării României în Schengen.
Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu va fi discutată la Consiliul JAI din 5 decembrie. Este nevoie de un vot în Parlamentul Olandei pentru aderarea Bulgariei, iar noul Parlament al Olandei se va reuni abia pe 7 decembrie.
România și Bulgaria au pus la cale o retragere strategică în procesul de aderare la zona Schengen
Cu toate acestea, în prezent există unele semnale pozitive pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen. Se pare că firmele austriece care au afaceri în România au pus presiune pe prim-ministrul Austriei. Aceștia i-au explicat că pierd foarte mulți bani din cauza faptului că România nu este în Schengen.
Lobby-ul făcut de firmele austriece din România pare să îl facă pe Nehammer să își schimbe decizia.
Pe diverse canale, austriecii au transmis faptul că nu se vor mai opune aderării României.
Consiliul JAI
Dacă Parlamentul Olandei va vota favorabil aderării Bulgariei la spațiul Schengen, atunci liderii europeni sunt deciși să convoace un Consiliu JAI extraordinar pentru 27-28 decembrie. Atunci, România și Bulgaria ar avea șansa de a intra în spațiul Schengen, după cum afirmă stiripesurse.ro.
Cel care a purtat negocierile pentru ca acest Consiliu JAI să aibă loc înainte de finalul anului este președintele Klaus Iohannis. Acesta ar fi argumentat faptul că românii au totul pregătit, iar de la 1 ianuarie am putea să ne bucurăm de beneficiile Schengen.
Este posibil ca, într-o primă fază, România și Bulgaria să intre în Schengen doar cu aeroporturile, iar la o dată ulterioară să intre și terestru.
Aderarea României la Schengen a fost blocată pe 8 decembrie 2022 de Austria
Anul trecut, Austria a votat împotriva aderării României în cadrul Consiliului JAI de la Bruxelles. Aceștia au adus drept argument criza imigranților. Olanda s-a opus aderării Bulgariei, care a fost însă pusă la pachet cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.
Consiliul JAI are loc pe 4 şi 5 decembrie în acest an.
Este avută în vedere convocarea unui nou Consiliu Extraordinar, până la sfârşitul lunii decembrie, în care să fie decisă o aderare în etape a României, mai întâi pe aerian, din luna martie anul viitor, şi apoi pe rutier şi maritim, în etapa a doua.