1 iulie

Schema Martingale și șirul lui Fibonacci. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Pe 1 iulie s-au născut Leslie Caron, Wilhelm von Leibnitz, George Sand, Louis Bleriot, Olivia de Havilland, prinţesa Diana, Dan Ackroyd, Stanley Livingstone Hardgrove III, Pamela Anderson, Leon Dănăilă, Dan Verona, Aimee Iacobescu.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Leontie de la Rădăuţi, un român, şi doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian. Miercuri, zi de post.

Perioada zilei de astăzi este importantă. Spiritele aerului se retrag, ca să revină la anul, odată cu echinocţiul de primăvată, iar spiritele focului, elementul foc, îşi intră în drepturi. Luna iulie nu începe bine, la mijlocul săptămânii și în zi de post.

În ”Kalendar” este o sărbătoare a focului, veche, dacică probabil, dacă nu mai veche, de la agatârşi, numită acum Ana-Foca, care se ţine ca să nu fie cuprinsă holda şi gospodăria de flăcări, ei bine, s-a calchiat sărbătoarea creştină a Cosmandinului, Sf. Cosma şi Damian, „…ei, bunii tămăduitori de la nimeni nu luau plată pentru tămăduiri, pentru care s-au numit doftori fără de arginţi.” (Vieţile Sfinţilor).

Asistenţa medicală gratuită a fost una dintre realizările creştinătăţii. Pentru care trebuie să mulţumim Bisericii! Mai întâi pe lângă mânăstiri şi biserici, bolniţe, ordine religioase de medici şi vindecători, spitale şi clinici, apoi sisteme naţionale de sănătate. Aceste sisteme gratuite au existat chiar şi sub regimurile totalitare adverse religiei: nazism şi comunism.

Din nefericire, astăzi, asistenţa medicală decentă este rezervată numai celor bogaţi. Actul medical se face pe bani contrazicând însăşi esenţa medicinei. Mulţi bani! Lăcomia şi vanitatea au distrus şi această datorie umană, să-ţi ajuţi aproapele, călcând două porunci creştine capitale!

Prinţesa Diana ar fi implinit astăzi exact 59 de ani. Ce bunicuţă regală ar fi fost! Viaţa şi mai ales circumstanţele suspecte ale morţii ei m-au interesat şi obsedat. Nu numai pe mine, ci şi pe câţiva prieteni din Occident. Doi britanici, un francez, un olandez şi un portughez. Dispunând de fonduri şi timp, ei au făcut o investigaţie paralelă. Scriam acum câțiva ani că: ”rezultatele la care au ajuns vă promit că o să le public când o să intru în posesia rezultatelor anchetei.” Ei bine, MI5 și MI6 au interzis definitiv publicarea, sau răspândirea documentelor anchetei jurnalistice, mă informează contactul meu din Franța. O poveste adevărată mai puțin!

O notă speciala pentru Olivia de Havilland, care, astăzi, împlinește 104 ani. Să-i spunem LA MULȚI ANI! Una dintre actrițele principale din ”Gone with the Wind”, filmul meu preferat. Ea împarte, împreună cu Angela Lansbury, 94 de ani, cea mai lungă carieră artistică cunoscută.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE