Scepticism regal pentru Romania

Scepticism regal pentru Romania

Intr-un interviu publicat ieri in cotidianul "The New York Times", Regele Mihai I al Romaniei a vorbit despre sperantele sale de a fi repus in drepturi, dar si despre situatia actuala a tarii, care, in opinia sa, nu este una imbucuratoare.

Romania nu mai are un monarh din 1947, insa Regele Mihai continua sa spere ca autoritatea sa ii va fi pe deplin recunoscuta. Respectat de majoritatea romanilor, suveranul in varsta de 85 de ani nu beneficiaza insa si de sprijinul politicienilor sau al oamenilor de afaceri care conduc tara.

Regele este mahnit

„Multi dintre cei aflati la guvernare sunt din generatia veche”, a spus monarhul in interviul din „New York Times”. „Ei si-au schimbat „culoarea”, insa nu si mentalitatea”, a mai adaugat el. Regele a mai vorbit si despre caderea comunismului, considerand ca, desi dictatura a fost inlaturata, anumite lucruri din vechiul regim sunt foarte greu de schimbat.

Mihai I sustine ca, in ciuda eforturilor actualei coalitii guvernamentale de a depasi aliantele bazate pe interese si coruptia care marcheaza anii postcomunism ai tarii, progresele sunt foarte reduse, in special din cauza birocratiei. In interviul acordat jurnalistului publicatiei americane, Craig S. Smith, suveranul a spus ca „este foarte greu pentru lumea din care veniti sa inteleaga ce se intampla in aceasta parte a globului”.

Asteptari inselate

Caderea comunismului din 1989 a adus o raza de speranta familiei regale romane, care nu s-a concretizat pana acum decat in ani de frustrare si refuzul sistematic al guvernelor postcomuniste de a-i permite regelui intoarcerea in tara.

In 2001 insa, Parlamentul Romaniei i-a acordat lui Mihai I drepturile cuvenite, retrocedandu-i si Palatul Elisabeta din Capitala. In acelasi an, suveranul a castigat si castelul de la Savarsin, din judetul Arad, pe care l-a cumparat in 1943 impreuna cu mama sa. In prezent, Casa Regala isi continua lupta pentru recuperarea domeniului din Sinaia, o suprafata de 65 de hectare care cuprinde si trei castele.

Despre Romania, regele spune ca nu se simte pe deplin „acasa”. In tara petrece doar cateva luni pe an, unde este iubit in special de batrani si copii. Dupa cum el insusi o spune, „este totusi o alinare”.

In finalul interviului, suveranul isi aduce aminte de Stalin, Groza, Gheorghiu-Dej, Pauker sau Visinski, la care se gandeste unde au ajuns. Ca un raspuns la aceasta intrebare retorica, suveranul admite: „Sunt suficient de norocos ca sunt inca aici”.

Realitatea dura a istoriei

Regele Mihai avea doar 18 ani cand s-a aflat prima oara in fruntea statului, intr-un context nefavorabil creat de alianta cu Hitler. „Vazusem deja cum s-a comportat in Polonia si Franta”, a marturisit suveranul. „Era greu de prevazut totusi ce urma sa mai faca”, a mai spus el. Suveranul, impreuna cu mama sa, s-a impotrivit programului fascist, intervenind in favoarea evreilor atunci cand nazistii isi atintisera atentia in directia lor.

Mihai I si-a amintit cum a aflat ulterior ca Adolf Eichmann „i s-a plans violent” lui Antonescu despre acest lucru, spunand ca mama regelui a fost onorata post-mortem de catre Yad Vashem, Muzeul Holocaustului din Ierusalim, pentru eforturile sale de a-i salva pe evrei. In 1944, Regele Mihai a gasit oportunitatea de a actiona impotriva maresalului Antonescu. Cand dictatorul a fost infrant, suveranul a dat ordin ca acesta sa fie inchis intr-un adapost unde tatal sau, Carol al II-lea, isi pastra colectiile de timbre.

Monarhul a format atunci un nou guvern, a declarat stare de asediu nemtilor si s-a refugiat in munti. La scurt timp insa, si-a dat seama ca rusii isi urmareau propriile interese, fortandu-l in cele din urma pe rege sa abdice.

Biografie

A lucrat ca pilot profesionist

> S-a nascut la 25 octombrie 1921 in Sinaia.

> Print de Hohenzollern, Mihai este fiul regelui Carol al II-lea al Romaniei.

> A fost suveran al tarii intre 20 iulie 1927-8 iunie 1930, apoi intre 6 septembrie 1940-30 decembrie 1947.

> Este stranepotul reginei Victoria a Marii Britanii si var de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

> A devenit prima data rege dupa moartea bunicului sau, Ferdinand, in urma renuntarii la tron a lui Carol al II-lea.

> Dupa doar trei ani de domnie sub Regenta, Mihai a fost detronat de tatal sau.

> A primit din nou coroana dupa abdicarea fortata a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul maresalului Ion Antonescu.

> A fost obligat sa abdice in 1947 si s-a exilat in Elvetia, unde a lucrat ca pilot pentru o companie de echipament aerian.

> Casatorit din 1948 cu Printesa Ana de Bourbon-Parma, regele Mihai I are cinci fiice: Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.

Ne puteți urmări și pe Google News