Scene apocaliptice. A apărut și-n România! Fenomenul care a băgat spaima în Occident
- Laurențiu Teodorescu
- 28 octombrie 2019, 06:16
Un fenomen neobișnuit pentru România începe să fie tot mai prezent în țara noastră.
Smogul a „cucerit”, deja, marile orașe de pe glob și încet-încet apare și-n România. Deocamdată, este prezent în vestul ţării, iar oamenii încep să se plângă ca aerul a devenit irespirabil mai ales spre seară, când străzile par inundate de ceaţă!
S-au făcut și măsurători de către Ministerul Mediului, iar valorile obținute indică o calitate proastă a aerului, notată cu indicativele „rea” şi “foarte rea”, anunță Știrile Pro Tv. Deocamdată, autorităţile caută să identifice sursa poluării, căci nu se știe cum a apărut smogul pe aceste meleaguri.
Cert este că pâcla densă începe să se aşterne peste oraşele din Vest imediat după orele prânzului, când peisajul devine ceţos, iar clădirile se disting din ce în ce mai greu. De exemplu, miercuri, o aplicaţie care arată calitatea aerului indica faptul că la Timişoara era la fel ca în Beijing!
Timișorenii s-au plâns inclusiv pe reţelele de socializare și au postat fotografii făcute la ore diferite din zi, dar în aceeaşi zonă, doar ca să demonstreze existența smogului.
Dar, ce este smogul? Specialiștii vorbesc despre un fel de ceaţă densă, formată în general în regiuni industriale sau în oraşele mari unde este trafic intens. Evident, dacă vorbim de poluare, vorbim despre un fenomen periculos pentru sănătate.
Inspectorii Gărzii de Mediu spun că în mod cert este vorba despre smog. „Un impact semnificativ asupra calităţii aerului al mediului înconjurător îl au sursele cumulate, în special sursele mobile, traficul rutier, combustibilii utilizaţi în centralele termic,e apoi incendiile de vegetaţie uscată, depozitarea necorespunzătoare a materialelor de construcţii şi toate aceste surse cumulate au acest efect”, afirmă Alina Călușeru, de la Garda de Mediu.
Și Nicolae Robu admite existența fenomenului de smog: „Ne confruntăm cu el în această perioadă a anului, dar nu numai noi. Acum este perioada în care pe câmp se dă foc la vegetaţie, din păcate, deci iată că nu am scăpat de aceste metode primitive”.
Protest pe Bega
Fiindcă nu mai acceptă lipsa de implicare a autorităților, timișorenii s-au mobilizat într-un inedit protest – peste 100 de biciclişti au ieşit să protesteze cu măşti pe faţă!
„Suntem îngrijoraţi de aerul din Timişoara, care devine din ce în ce mai rău. Am ieşit într-o zi şi, efectiv, nu ştiam ce mi se întâmplă, credeam că sunt slăbită, că mă lasă corpul şi mi-am simţit plămânii plini, am început să tuşesc şi mi-am dat seama că e un semnal de alarmă foarte grav”, afirmă una dintre persoanele prezente la protest.
Potrivit măsurătorilor Ministerului Mediului, în zonele unde calitatea aerului este proastă se pot observa valori mari de dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon şi particule în suspensie.