SCENARIU ȘOC. Directorul AID: România riscă una dintre cele mai mari crize de SECURITATE de după 1990. SRI este aruncat în GROAPA cu LEI

SCENARIU ȘOC. Directorul AID: România riscă una dintre cele mai mari crize de SECURITATE de după 1990. SRI este aruncat în GROAPA cu LEI

România se află în fața unei situații limită, dacă președintele Klaus Iohannis nu reușește să numească la conducerile serviciilor secrete persoane capabile să gestioneze un context extrem de grav, cel mai periculos din 1990 până acum, atrage atenția directorul Asociației pentru Implementarea Democrației (AID), Alexandru Cumpănașu.

Cumpănașu este de părere că demisia lui George Maior de la șefia SRI nu a fost întâmplătoare și are legătură cu presiunea uriașă determinată de anchetele DNA care ating tot mai multe persoane cu putere și influență.  

Efectele acestei situații pot să fie foarte grave, având în vedere contextul regional în care este România, explică directorul AID, în exclusivitate pentru EVZ.RO.  

”SRI e ca un animal vânat. DNA va continua să decimeze grupurile infracționale”

SRI este acum precum un animal vânat dar extrem de puternic, aruncat în groapa cu lei din care vor încerca să se înfrupte diverse grupuri. Acelasi lucru este valabil și pt SIE, ca serviciu mai discret dar cu aceeași eficiența și competența în apărarea intereselor externe ale României. Și dacă leii nu vor încheia curând negocierile, Romania se va afla în una dintre cele mai mari crize de securitate traversate după 1990. Un lucru este sigur: DNA cu sprijinul structurilor de suport va continua în perioada următoare să decimeze grupurile infracționale care se bat pentru controlul asupra României”, a declarat Cumpănașu.

Directorul AID susține că există ”oameni în servicii” dispuși să negocieze interesul național, pe care îi ține momentan în frâu conducerea militară a serviciilor, dar că situația este periculoasă. 

”Însăși democratia este în pericol, instabilitatea în această zonă putând genera zone centrifuge dispuse la orice. Din fericire, conducerea militară a celor două structuri și media de vârstă de 40 de ani a celor doua instituții le face greu de călărit sau de rupt, iar în fruntea lor se află două persoane cu personalitate puternică.  Persoane care pot ține în frâu oamenii din servicii dispuși să negocieze interesul național cu leii din arenă”, a mai spus Cumpănașu pentru evz.ro.

Marele pericol: Atitudinea extrem de agresiva a Eurasia asupra Europei

Înrebat de ce acum situația ar putea să fie cu grad ridicat de risc pentru România, directorul AID a explicat că situația de la SRI și SIE trebuie privită în context internațional și că marele pericol îl reprezintă atitudinea aresivă a Rusiei împotriva Ucrainei și vecinilor României.

”Aici nu este vorba de persoane, ci despre cele două instituții importante în actualul context regional, despre care AID  a avertizat de 6 luni de zile ca va deveni din ce în ce mai periculos pentru România.

Mă refer aici la războiul deschis deja cu Ucraina, la avertismentele repetate ale Secretarului General al NATO cu privire la Rusia. Mă refer la întâlnirea miniștrilor de externe ai UE pentru concretizarea unui plan unic antiterrorist și declaratia recentă a lui Gorbaciov vizând un posibil razboi Rusia-SUA.

Atitudinea extrem de agresivă a Eurasia asupra Europei, începând cu Ucraina și terminând cu toți vecinii României, declarațiile ministrului de externe al Marii Britanii cu privire pa Statul Islamic,  declarația doamnei Nuland cu privire la angajamentele neîndeplinite de partenerii europeni, etc.

Sunt elemente cât se poate de concrete care arată cât de vulnerabilă poate fi Romania în acest moment și de ce este extrem de importantă nominalizarea unor persoane competente, cu experiență și înțelegere amplă asupra tuturor acestor aspecte. Motiv pentru care președintele Johannis poate juca un rol esential în menținerea unei stabilități și profesionalism la nivelul celor două instituții precum și la conducerea armatei  în această perioadă extrem de dificilă”  a mai explicat Cumpănașu.

Acesta pune consultările de la Cotroceni, cu partidele politice, în contextual situației complicate pe care a descris-o:

În tot acest proces este de înțeles negocierea cu prim-ministrul, liderii partidelor parlamentare dar și receptivitatea la posibile obiecții și sugestii ale partenerilor euro atlantici care au ajuns să cunoască aceste instituții mai bine decât orice politician roman

Analistul de politici publice a lansat săptămâna aceasta o altă variantă care ar fi mai plauzibilă despre plecarea lui George Maior din SRI.

IPOTEZĂ-ȘOC: Maior a fost FORȚAT SĂ DEMISIONEZE | VIDEO

”Este o părere personală, bazată însă pe informații, cu toţii avem surse. Nu era de aşteptat să se întâmple zilele acestea. Eu cred că este o demisie a lui George Maior, nu o demitere”, a explicat Alexandru Cumpănașu.

”Nu este firesc ca șeful unui serviciu special important să plece fără explicații, fie din partea sa, fie a președinției. Dacă ar fi apărut un incident de securitate și s-ar fi constatat că e responsabilitatea lui, se putea recurge la o demitere/demisie. Dar nu a existat niciun astfel de incident, dimpotrivă, mandatul lui Maior a fost unul cu multe reușite. Cred că plecarea poate avea legătură cu unele anchete ample pe care le aveau în derulare procurorii, cu sprijinul SRI. Iar demisia lui Maior a venit pe un fond mare de presiune”, a declarat Cmpănașu. Citește aici toata explicația lui Cumpănașu!