Scenariu exploziv în conflictul momentului. SUA au atras Iranul în cursă?

Scenariu exploziv în conflictul momentului. SUA au atras Iranul în cursă?

După toate scenariile de răspuns discutate în ultimele zile, Iranul a apăsat butonul şi a atacat cu rachete balistice bazele SUA din Irak. Iar Trump a decis impunerea de noi sancţiuni Iranului.

Din acest motiv, tensiunile au crescut în Orientul Mijlociu şi se menţine un risc ridicat de ciocniri militare. Au fost luate măsuri reciproce, nu este clar dacă socotelile s-au încheiat pentru moment sau acest atac va avea reeditări care se vor întinde în timp. Rămâne de urmărit dacă atacul cu rachete al Gărzilor Revoluţionare este doar un prim pas iar aceste atacuri vor continua şi ce reacţii vor avea Statele Unite. Discuţiile care se poartă urmăresc de ce au comis Statele Unite un atac atât de riscant precum uciderea lui Qassem Soleimani şi de ce au făcut acum acest lucru.

Da, SUA au spus că „a fost un răspuns faţă de atacarea ambasadei şi că existau informaţii critice că Soleimani se pregătea de un atac împotriva Statelor Unite" dar există detalii confuze. În primul rând, de ce CIA, care are informaţii despre orice, nu a simţit că vine acest atac (ambasada SUA din Bagdad a fost atacată la sfârşitul lunii decembrie de miliţii pro-iraniene - n.red.) sau dacă a simţit, de ce nu a luat măsuri. Din acest motiv, scenariile răzbunării Iranului dar şi posibilele reacţii americane sunt la fel de îngrijorătoare. Din ce cauză, explică fostul şef al Direcţiei de Informaţii din cadrul Statului Major, generalul în retragere İsmail Hakkı Pekin:

„SUA sunt cele care au permis Iranului să fie atât de puternic în Irak, Siria, Afganistan, Pakistan, Yemen prin intermediul lui Qassem Soleimani. De ce aveau nevoie de acest lucru? Pentru că generalul Soleimani şi Iranul creau panică în această regiune iar ţările din Golf au chemat Statele Unite şi au spus că au nevoie de SUA. Adică a fost deschis în mod voit drumul Iranului, prin intermediul căruia SUA au ajuns în regiune. Iar acum SUA vor ca atât Iranul cât şi interpuşii săi să plece din Irak. Din acest motiv, toate evenimentele recente, inclusiv uciderea lui Soleimani, au fost o acţiune plănuită. De ce spun aşa? Iranul a făcut ce vroiau SUA. Atacând bazele din Irak, a transmis un mesaj după uciderea lui Qassem Soleimani. Atacul bazelor a arătat cât de periculos este Iranul iar nevoia statelor din regiune de America a devenit şi mai mare”.

În plus, Israelul spune de mult timp Statelor Unite „să atacăm capacităţile nucleare ale Iranului”. Acum s-a deschis calea. Iranul a răspuns unor tensiuni incluse într-un plan şi a făcut ce au vrut SUA”.

 Atacul ambasadei americane a contat?

 „Cred că a fost un lucru plănuit dinainte. S-a ajuns acolo instigând oamenii. Atacul asupra ambasadei şi evoluţiile anterioare au fost toate incluse într-un plan. A fost generată tensiune, apoi aceasta a degenerat în atacul ambasadei, prin intermediul provocatorilor”.

Adică a fost vorba de o escaladare a tensiunilor controlată de SUA. Dar ce se întâmplă dacă în pofida tuturor declaraţiilor lui Trump, Iranul îşi continuă atacurile? Pekin explică:

„SUA pot viza instalaţiile nucleare ale Iranului. Va ieşi oare un război mondial după? Nu cred. Această luptă este între ţările din regiune, Iran şi SUA. Pentru a izbucni un război mondial, este nevoie ca Rusia şi China să se implice. Nu cred că ele vor acorda Iranului un altfel de sprijin decât politic. Anglia va sprijini, cu siguranţă, SUA. În prezent ne aflăm în această situaţie. Obiectivul este distrugerea Iranului. Adică să se expună ameninţarea Iranului în regiune, înainte de o eventuală nouă lovitură importantă a acestuia, şi apoi să obţine legitimitatea pentru a ataca Iranul”.

Adică SUA au atras Iranul în cursă?

„Da, aşa cred. SUA știau tot ce se va întâmpla, au urmărit din satelit cursul rachetelor. SUA au un plan, încearcă să îl pună în aplicare. Întâi să exagereze o ameninţare, apoi să atace instalaţiile nucleare ale Iranului. Acum, SUA forţează Iranul să facă o anumită mişcare, să facă ce vor ele...”.

(revista presei internaționale a fost realizată de RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News