Scenarii de REMANIERE guvernamentală. De ce se teme PSD

Scenarii de REMANIERE guvernamentală. De ce se teme PSD

PSD ar putea modifica structura guvernului pentru a mai reduce din numărul ministerelor. Această măsură se va discuta luni în Biroul Politic Naţional al PSD.

Modificarea numărului de ministere are nevoie de votul Parlamentului, deci va testa și trăinicia coaliţiei PSD-ALDE, după valul de nemulţumiri din PSD şi după mai multe negocieri eşuate între Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu pe legea offshore.

PSD şi ALDE vor să schimbe structura Guvernului, înainte de remaniere, pentru a evita intervenția lui Iohannis. Coaliția vrea să reducă numărul ministerelor şi să obţină apoi votul de încredere în Parlament. Într-o astfel de situație, Klaus Iohannis nu mai poate decât să semneze decretele de numire pentru noii miniştri.

Potrivit Articolul 85 din Constituţia României:

„(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.”

Dragnea este nesigur de majoritatea din Parlament și ezită să pună în aplicare acest plan. Soluția va fi discutată luni în Biroul Național, când va fi convocată și şedinţa Comitetului Executiv al PSD, unde Viorica Dăncilă va face o evaluare a miniştrilor.

„Legat de remaniere va fi o discuţie foarte serioasă şi foarte dură. Nu mai poate fi un ministru membru al Guvernului, dacă nu ştie să comunice. Eu m-am săturat să fiu paratrăsnet. Sunt miniştri care fug de semnătură, care au delegat. Va fi unul sau altul, discuţia va fi foarte serioasă şi foarte sănătoasă. Am tot vorbit despre cum se va face remanierea. Doamna prim-ministru va veni cu un set de propuneri generat de analiza pe care dumneaei a făcut-o”, a declarat Dragnea.