Același lucru i s-a întâmplat și lui Sevil Shaideh, care în ciuda insistențelor șefului său, a cedat în cele din urmă portofoliul de la Ministerul Dezvoltării, argumentând că „pur și simplu nu mai face față presiunii”.

 Liviu Dragnea ar fi și el nemulțumit de faptul că protejata sa nu-i mai răspunde prompt la comenzi și că pare „desprinsă de realitate”. „Ea este practic inexistentă în Guvern. Recită ce-i scriu pe foi consilierii și semnează ce-i impune Darius Vâlcov. Doar că în ultima perioadă a început să se plângă foarte mult și asta-l nemulțumeşte foarte tare pe Dragnea, pentru că simte că nu se mai poate baza pe ea. Se așteaptă în orice moment să clacheze”, mi-a povestit aceeași sursă.

Prin vocea analistului Bogdan Chirieac, de altfel mai mereu un aliat de nădejde pentru președintele PSD, Dragnea ar fi dorit să-i arate cartonașul galben Vioricăi Dăncilă și să o avertizeze că scaunul ei se clatină serios. Semnalul ar fi fost primit cu multă bucurie de cei mai aprigi pretendenți la funcția de premier. Este vorba despre actualul ministru al Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, și de actualul ministru al Apărării, Mihai Fifor.

Dacă primul dintre aceștia a avut o poziție mai degrabă de opoziție față de proiectele propuse de colegii săi, de când a devenit ministru și-a schimbat aproape complet discursul și a făcut multe eforturi pentru a intra în grațiile președintelui PSD. Mai mult de atât, Teodorovici a investit destul de mult în imaginea sa în ultima perioadă și chiar și-ar fi luat un consultant pe acest domeniu.

Pe cealaltă parte, eternul potenţial premier, Mihai Fifor a executat cu sfinţenie toate ordinele primite, dar nu reușește să-l convingă pe Dragnea să-i ofere lui mult râvnita funcție și asta pentru că ar reprezenta o amenințare pentru președintele PSD. Potențialul lui de creștere în materie de imagine este unul considerabil, așa că liderul social-democraților preferă să-l țină la cutie.

Niciuna dintre aceste două variante nu ar fi pe placul lui Darius Vâlcov, care în momentul de față este șeful de facto al Guvernului și nu-și dorește să întâmpine vreo problemă în a-și impune planurile. Aceleași surse politice mi-au relatat și că Dragnea ar regreta că n-a impus-o pe Carmen Dan ca premier, aceasta fiind mult mai „puternică și stăpână pe sine, în ciuda fragilității aparente”.

Principalul favorit pentru funcția de premier ar fi, însă Paul Stănescu, vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale. Acesta a declarat public că i s-ar fi făcut oferta de a-l înlocui pe Liviu Dragnea din fruntea PSD, dar că a refuzat-o. El este președinte PSD Olt din 2010 și unul dintre liderii din teritoriu cu mare putere în partid.

În același timp, nici în laboratoarele de la Cotroceni nu s-ar sta degeaba. Acolo s-ar lucra pe ideea unui guvern de uniune națională, conform unor surse din zona administrației prezidențiale. Dacă inițial s-a dorit lăsarea PSD la guvernare pentru „a-și rupe singuri gâtul”, ultimele acțiuni ale lui Liviu Dragnea i-ar fi convins pe cei de la butoane că acesta trebuie eliminat din ecuație pentru că ar reprezenta „un adevărat pericol național”, spun aceleași surse.

În acest context, Dacian Cioloș joacă și el tare și îi transmite președintelui Klaus Iohannis că dacă nu-l propune premier, va candida la prezidențiale și îi va fura din voturi. Așadar varianta tehnocrată post Colectiv este în momentul de față luată și ea în calcul, și asta deși într-un an de guvernare așa-zișii „apolitici” n-au făcut nimic. De pensiile speciale sau de alte proiecte controversate nici nu s-au atins, așadar populismul atinge cote alarmante și în zona lor de comunicare.

Liderii și strategii PSD, în frunte cu președintele partidului, s-au întâlnit toată luna august în diverse locații, printre care și pe litoral pentru a stabili „o nouă grilă de programe” din toamnă. „Liviu Dragnea este mai decis ca niciodată să taie în carne vie. Și-a stabilit deja niște ținte clare și are de gând să treacă la fapte. Serviciile de informații sunt primele pe listă, SRI și SPP în special. Apoi la DNA caută un procuror care să-i fie obedient, dar întâmpină probleme pentru că nimeni nu vrea să-și asume”, a povestit unul din liderii PSD.

Cert este că grila de toamnă se anunță a fi încărcată cu multe jocuri de putere, din care va ieși învingătoare probabil una din tabere, în cele din urmă. Cine va pierde, însă cu siguranță, va fi poporul român care va resimți din plin toate aceste atacuri în buzunare. Pentru că instabilitatea politică nu poate genera decât instabilitate economică, iar la final noi toți achităm nota de plată pentru un teatru politic ieftin, dar pentru care suntem obligați să plătim scump.