Țânțarii sunt considerați cele mai enervante insecte, asta nu doar din cauza înțepăturilor, ci și din cauza bâzâitului pe care îl scot. Deși par niște vietăți mici și inofensive, ele pot fi extreme de periculoase pentru sănătate. Pot transmite boli grave precum malarie, virusul West Nile, febra Zika sau virusul dengue. Din fericire, există multe modalități de a scăpa de micile insecte fără să cheltui foarte mulți bani. Trucul cu hârtia igienică a devenit viral în această vară.
Cele mai comune practici de a scăpa de țânțarii din casă
Prevenția este cea mai comună modalitate de a scăpa de țânțarii din casă. Plasele create special pentru a împiedica aceste insecte să pătrundă în locuință se regăsesc la majoritatea geamurilor și ușilor. Dacă se întâmplă ca sâcâitoarea viețuitoare să intre în casa ta, poți folosi pastilele anti țânțari sau aparatele electrice anti insecte.
Un alt mod prin care poți împiedica micile insecte să stea în casa ta este ventilația. În zonele unde este posibil, menținerea unui flux de aer constant prin ventilatoare poate ajuta la îndepărtarea țânțarilor. Aceștia nu pot zbura bine în curenții de aer, ceea ce îi face să stea la distanță.
Țânțarii pot fi ținuți la distanță și cu ajutorul uleiurilor esențiale sau a lumânărilor parfumate. În cazul uleiurilor esențiale, rezultate bune dau cele de mentă, lămâie, lavandă, eucalipt sau cuișoare. Amestecă câteva picături de ulei esențial într-o cană cu apă și adaugă totul într-o sticlă cu pulverizator. Soluția poate fi pulverizată în jurul ferestrelor sau a ușilor, pe haine sau direct pe piele. În ceea ce privește lumânările parfumate, micilor insecte nu le place mirosul de lavandă, eucalipt sau lămâiță.
Trucul cu hârtia igienică
Există multe metode prin care poți scăpa repede de țânțari, însă în această vară trucul cu hârtia igienică a devenit viral pe rețelele de socializare. Acesta dă rezultate datorită faptului că micile insecte sunt sensibile la mirosuri. Pentru a-l pune în aplicare ai nevoie de o rolă de hârtie igienică și unul din uleiurile esențiale enumerate anterior.
Primul pas pentru a scăpa de țânțarii din casă cu ajutorul hârtiei igienice este să o rupi în mai multe fâșii pe care le așezi pe o tavă. Alegi uleiul esențial favorit și picuri peste fâșiile de hârtie. Nu amestecați uleiurile esențiale, ci folosiți un singur fel. Mirosurile puternice vor fi un obstacol pentru insecte în a-și localiza gazda umană.
Trucul cu hârtia igienică nu este unul de lungă durată. Dacă tava cu benzi este pusă în casă, uleiurile esențiale pot tine la distanță insectele timp de câteva zile. Dacă alegi să folosești acest truc afară, pe terasă, timpul este mult mai scurt, mirosurile dispărând mult mai repede. Pentru a tine insectele la distanță trebuie să repeți procedura atunci când nu se mai simte mirosul, potrivit celor de la noticiasdenavarra.com.
Cum scăpăm de țânțarii din curte
Țânțarii ne supără și atunci când stăm seara în curte, însă există modalități simple și rapide de a-i tine la distanță. Lămpile cu uleiuri esențiale sunt extrem de populare. Acestea au un recipient unde se pune ulei esențial de citronella, eucalipt, lavandă sau alte plante cunoscute pentru proprietățile lor repelente față de insecte și un fitil. Arderea este una lentă, iar mirosul emanate va ține insectele la distanță.
O altă alternativă de a scăpa de țânțari sunt florile. Plantele sunt cel mai simplu mod prin care putem ține la distanță micile insecte. Le poți planta peste tot prin curte sau doar în locul amenajat pentru relaxare. Gălbenelele, busuiocul, menta, salvia, rozmarinul, mușcatele și lavanda sunt cele mai populare plante anti țânțari.
Țânțarii din curte pot fi ținuți la distanță și cu ajutorul zațului de cafea. Acesta trebuie uscat, iar apoi pus într-un recipient metalic. Când vrei să stai pe terasă îi dai foc, iar fumul emanat va alunga insectele. Același lucru poți face cu salvie și rozmarin. Ai nevoie doar de o crenguță de rozmarin și câteva frunze de salvie. Legă-le între ele într-un buchețel și aprinde-le.