SCANDALUL UNIFORMELOR OBLIGATORII: Deputații le vor, elevii le refuză!
- Dana Lascu
- 4 iunie 2015, 12:05
Consiliul Național al Elevilor (CNE) condamntă modificările aduse inițiativei legislative privind creșterea siguranței în școli de către deputații Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport. Reprezentanții CNE atrag atenția că impunerea uniformelor în școli îngrădește dreptul la liberă exprimare a elevului, cât și dreptul de acces gratuit la educație.
Cu toate că inițial varianta adoptată de către Senat reprezenta o nouă lege a siguranței în unitățile de învățământ, Comisia din cadrul Camerei Deputaților amendat substanțial legea primită de la Senat, și a ajuns să o transforme într-una care modifică actuala lege a siguranței în școli, nr. 35/2007 , fapt ce încalcă principiul bicameralismului, ajungându-se ca actuala inițiativă să aibă ample diferențe de literă și spirit față de cea susținută inițial, explică reprezentanții CNE.
Amendamentele deputaților încalcă drepturile constituționale
Mai mult, reprezentanții elevilor subliniază faptul că inițiativa legislativă nu stipulează și sursa de finanțare pentru uniformele obligatorii, “o cerință sine-qua-non pentru a putea adopta demersuri în acest sens”.
În plus, spun aceleași surse, dorința Comisiei din Camera Deputaților restrânge, prin impunerea uniformelor obligatorii, anumite drepturi constituționale. Conform articolul 53 din Constituție, ,,exerciţiul unor drepturi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.”
„Ne îngrădesc dreptul de acces gratuit la educație”
,,Nu observ că s-ar impune vreunul dintre condițiile prevăzute în Constituție pentru a îngrădi dreptul la liberă exprimare a elevului în școală, cât și dreptul de acces gratuit la educație. Având în vedere că legea are ca scop creșterea siguranței în unitățile de învățământ, legătura dintre uniforme și siguranța în școli este minimă și nu este atestată de niciun sondaj în acest sens. Nu consider opinată însuși simpla prezență a uniformelor în cadrul acestei inițiative, ca factor de sporire a siguranței în școli”, a declarat Horia Onița, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Încalcă prea multe legi în vigoare
Obligativitatea uniformelor încalcă, în același timp, și Legea Educației Naționale, care precizează că învățământul de stat este gratuit, principiul de liber acces la educație, cât și decizia CCR nr. 558/2008 conform căreia implementarea uniformelor se realizează la consensul comun al conducerii școlii, al părinților și al elevilor.
Totodată, CNE consideră că implementarea uniformelor obligatorii dă undă verde „posibilităților de corupție, prin contracte abuzive și sume exagerate pentru piesele de uniformă, și să creeze și mai multe discrepanțe între elevii diferitelor școli dintr-o localitate".
Dacă plenul Camerei Deputaților va adopta amendamentele, reprezentanții elevilor spun că au de gând să sesizeze Avocatul Poporului, apoi îi vor cere Președintelui României să trimită legea la reexaminare sau vor solicita constatarea excepției de neconstituționalitate, pentru respectarea drepturilor elevului în integralitatea lor.