Scandalul Tichetelor de vacanță ia amploare. Hotelierii denunță haosul din industria turistică
- Carmen Andrei
- 9 iunie 2017, 12:57
Deşi la nivel declarativ turismul a apărut în permanenţă în lista de priorităţi a noului guvern, realitatea a demonstrat că nu s-a reuşit să se urnească nimic ultimele şase luni.
Punctul culminant a fost atins în aceste zile, cu haosul legat de voucherele de vacanţă, care se transformă din 2018 în indemnizaţii în bani, după ce timp de șase luni vor fi date sub formă de tichete.
”Modificări aduse Legii Salarizării Unitare aduc un blocaj şi vor avea efecte negative pentru turism. Nu poţi să schimbi peste noapte regulile pe care asociaţiile profesionale le discută de peste patru ani şi să ai pretenţia că susţii această industrie. Membrii FIHR - Asociaţia Hotelierilor din România îşi exprimă la unison îngrijorarea faţă de modul în care statul, prin autorităţile sale, a înţeles să susţină turismul ca un domeniu prioritar al economiei. Am ajuns la concluzia că pentru membrii FIHR aceste şase luni au însemnat eşecuri în mai multe proiecte pe care am sperat că le vom implementa împreună cu autorităţile”, declară Călin Ile, președintele FIHR.
Este contestată, în primul rând Legea impozitului specific şi normele de aplicare ale acesteia, adoptate în primavară, care, în opinia hotelierilor a adus atâtea complicaţii şi neclarităţi încât marea majoritate o doresc abrogată imediat.
”Este o lege care a fost deseori criticată de FIHR pentru faptul că atinge numai o mică parte a industriei, sub 10%, pentru că este atât de complicată încât practic devine inaplicabilă iar pentru hotelieri nu aduce nimic bun. Toate încercările noastre (având şi implicarea directă a ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre) nu au reuşit să lămurească până acum numeroasele probleme cu care ne confruntăm”.
În ceea ce privește Legea Turismului aceasta nu a făcut niciun progres în nicio încercare de legiferare a domeniului.
”Despre promovare, ce să mai spunem, este superbă dar lipsește cu desăvârșire. Deşi bugetul de promovare s-a dublat faţă de anul trecut, rezultatele nu sunt vizibile, ba mai mult, închiderea birourilor de turism din străinătate şi schimbarea brandului de ţară au făcut un mare deserviciu imaginii sectorului şi anulând practic eforturile făcute de mediul privat în a ne promova. Am rămas pe acelaşi model de promovare reprezentat de o prezenţă subţire la târgurile de turism şi cam atât”, a adăugat Ile.
Despre forța de muncă ce să mai spunem? Lipsa de personal a devenit acută în industria ospitalității, iar din urmă nu mai vine nimic, având în vedere inexistența unor școli profesionale care să pregătească tinerii pentru acest domeniu. Din păcate, nici la nivel de minister nu există niciun semnal că ministrul Dobre are pe agenda sa această problemă majoră a domeniului pe care îl conduce.
De cealaltă parte, ministrul Turismului Mircea Titus Dobre a declarat că Tichetele de vacanţă se vor acorda, în acest an, pe suport tipărit sau în format electronic, după rectificarea bugetară care va avea loc la sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august, iar instituţiile publice centrale, locale şi companiile de stat sunt obligate să cuprindă la acel moment în buget aceste cheltuieli.
”Anul acesta, voucherele de vacanţă se acordă după momentul rectificării bugetare, care va avea loc la sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august. După această rectificare bugetară toate instituţiile publice centrale şi companiile de stat vor acorda aceste vouchere de vacanţă, în funcţie de cum vor cădea de comun acord cu sindicatele, dacă au aşa ceva sau reprezentanţii salariaţilor. Ulterior, începând cu data de 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanţă va fi stabilită printr-o Hotărâre de Guvern. Toată lumea să stea liniştită că aceste vouchere de vacanţă se dau exact cum s-a promis în Programul de guvernare. La momentul actual, nicio instituţie nu şi-a bugetat acest vouchere. În momentul în care se va face rectificarea bugetară, toată lumea - instituţiile publice centrale, locale şi companiile de stat - va trebui să prevadă în bugetul propriu şi abia atunci se pot da aceste vouchere de vacanţă”, a afirmat Dobre.
(Foto: RTV.net)