Scandalul spionilor aduce conflictul ruso-american la granița României

Potrivit unor experți intervievați de agenția AFP, ruşii expulzaţi din Bulgaria pentru spionaj și alţi ruşi inculpaţi pentru otrăvire reprezintă motivul pentru care țara de la sud de Dunăre să fie în centrul unui conflict geopolitic ruso-american de redistribuire a influenței.

„Niciodată Sofia nu a sfidat atât de tare Moscova, partenerul său tradiţional devenit prea problematic în ochii Occidentului, care cere ţării din Europa de Est <<să taie cordonul>>”.

„Este ceva nou. Trebuie să vedem dacă se încadrează într-o tendinţă", subliniază Vesela Cerneva de la grupul de reflecţie Consiliul European de Relaţii Internaţionale (ECFR).

Bulgaria depinde aproape în exclusivitate de Rusia, în ceea ce privește aprovizionarea sa cu gaz, și, deși este membră a Uniunii Europene (UE) şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), nu a încetat niciodată să oscileze între Est şi Vest.

„Bulgaria este în centrul unui conflict geopolitic ruso-american de redistribuire a influenţei”, a afirmat politologul Antoni Todorov.

Din octombrie 2019, trei membri ai ambasadei Rusiei la Sofia suspectaţi de spionaj au fost rugaţi să părăsească ţara. În septembrie, de spionaj a fost acuzat un bulgar: Nikolai Malinov, fost deputat şi preşedintele unei importante asociaţii de prietenie ruso-bulgare, bănuit că a acţionat "pentru schimbarea orientării geopolitice a Bulgariei". Fondurile asociaţiei proveneau de la Konstantin Malofeev, oligarh apropiat de Kremlin, care are acum interzis accesul pe teritoriul Bulgariei.

În ianuarie, trei cetăţeni ruşi au fost inculpaţi de tentativă de asasinare a unui vânzător de arme bulgar, victimă a unei otrăviri în 2015, informează Agerpres.

În opinia experţilor, expulzările de spioni ruşi şi alte anchete judiciare lansate la Sofia sunt menite să tempereze furia Washingtonului.