Scandalul Sf. Pantelimon duce la plecarea medicilor, spune fostul consilier al ministrului Sănătății, Gabriel Diaconu

Scandalul Sf. Pantelimon duce la plecarea medicilor, spune fostul consilier al ministrului Sănătății, Gabriel Diaconu Medici Spitalul Sf Pantelimon / Sursa foto: INQUAM Photos/OctavGanea

Cazul de la Sfântul Pantelimon schimbă complet mediul de lucru al medicilor din România, după scandalul în care doctorițele ATI Maria Miron și Mirela Păiuș au fost arestate preventiv pentru omor cu premeditare, apoi eliberate de Curtea de Apel București.

Medicul psihiatrului Gabriel Diaconu, fost consilier al ministrului Sănătății Alexandru rafila, susține că acum colegii celor implicați au început să se retragă, mulți dintre aceștia solicitând concediu sau renunțând la funcții de conducere. Spitalul s-ar confrunta cu dificultăți în găsirea unui nou șef de secție ATI, în contextul în care dr. Florina Pompilian a demisionat.

Peste 2.000 de medici au părăsit România

Datele furnizate de Ministerul Sănătății arată că, între 2020 și 2021, un număr de 2.173 de medici au părăsit România, în ciuda salariilor considerabil de mari oferite de câțiva ani. Problema nu pare să fie strict financiară, mai ales pentru medicii tineri care aleg să emigreze. Impactul scandalului recent de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”, în care medicii au fost acuzați și ulterior eliberați, ridică întrebări importante privind efectele asupra sistemului sanitar. Rămâne de văzut cum va influența acest scandal rănile deja existente în sistem și cine va fi capabil să le trateze.

Cazul de la Sf. Pantelimon, analizat de un psihiatru

Fostul consilier al ministrului vorbește despre „impactului devastator” al scandalului recent de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” asupra sistemului medical românesc. Gabriel Diaconu subliniază că acuzațiile grave de omor calificat aduse medicilor de terapie intensivă trimit un semnal alarmant. Acest lucru ar putea descuraja medicii și tinerii specialiști să se angajeze în acest domeniu. Mai mult, medicii din secțiile ATI și urgență se simt acum vulnerabili și expuși riscurilor legale, afectându-le motivația și disponibilitatea de a lucra în condiții dificile.

El subliniază că secțiile ATI se confruntă cu probleme severe din cauza lipsei de personal, situația fiind agravată de reticența medicilor de a ocupa funcții în aceste unități. Diaconu afirmă că sistemul sanitar românesc nu oferă suficiente garanții și protecție pentru medicii care lucrează în condiții extreme și riscante. Atmosfera de incertitudine și teama de posibile consecințe legale îi determină pe mulți să plece în căutarea unor condiții mai sigure și stabile.

În opinia sa, scandalul a distrus încrederea în sistemul medical și în autoritățile legale care investighează astfel de cazuri. Diaconu critică modul în care procurorii au gestionat cazul, sugerând că au exagerat în abordarea lor. Această abordare afectează procesul de justiție și dreptul la apărare al celor implicați. Comportamentul acesta nu doar că pune în pericol carierele medicilor, dar contribuie și la creșterea tensiunilor și neîncrederii în sistemul de sănătate.

Medicul subliniază că, în loc să se concentreze pe crearea unui sistem echitabil și de sprijin pentru medici, autoritățile se axează pe aspectele punitive. Aceasta riscă să agraveze criza din sănătate. Gabriel Diaconu consideră că este crucial să se ofere medicilor mai multe garanții legale și sprijin profesional pentru a preveni migrarea acestora în alte țări și pentru a menține standardele de îngrijire necesare în sistemul sanitar din România.

Eliberarea celor doua cadre medicale

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Activitatea celor două doctorițe de la Sf. Pantelimon era cunoscută: „Aveau palmares, erau cunoscute de SRATI”

După ce au fost puse sub acuzare, medicii Maria Miron și Mirela Păiuș de la Secția ATI a Spitalului ”Sfântul Pantelimon” au solicitat concediu fără plată și nu au mai revenit la muncă. Speculațiile publice privind revenirea lor la activitate și posibilele consecințe ale acuzațiilor au amplificat tensiunile și incertitudinea în jurul acestui caz.

În contrast cu percepția publică, puțini sunt cei care înțeleg adevărata valoare profesională a celor două doctorițe implicate. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a subliniat că ambele doctorițe aveau o pregătire solidă.

„O doctoriță are 32 de ani, o doctoriță are 37 de ani. Da, eu fac 45. Media doctorilor din terapie intensivă în România este trecută de 50, că de asta mă apucă într-un fel sau altul. Ba mai mult decât atât – deși n-ar trebui să facă nicio diferență, dar o să spun -, fetele astea aveau palmares, aveau palmares medical.

Fetele astea erau cunoscute în SRATI (Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă – n.r.), erau cunoscute pentru faptul că și-au luat examen european, erau cunoscute pentru faptul că au contribuit la lucrări științifice, nu și-au luat examenele pe bărbi. Nu erau nepoatele nu știu cărui fost general de securitate și erau, dacă vrei, mândrețea pepinierei de Terapie Intensivă”, a adăugat Gabriel Diaconu pentru publicația Gândul.

Problema migrației medicilor tineri a fost, de asemenea, abordată de Diaconu, care a remarcat că în ultimii ani mulți dintre aceștia au ales să plece în străinătate, în căutarea unor condiții mai bune de muncă și a unui sistem legal mai favorabil. În opinia sa, sistemul de sănătate românesc a fost afectat grav de acest fenomen, iar lipsa de tineri medici bine pregătiți contribuie la criza din spitale.

Ce efect va avea acest caz asupra sistemului medical

Gabriel Diaconu spune că scandalul de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” și dosarul în curs ar putea agrava criza din sectorul medical românesc.

Potrivit lui Diaconu, există riscul ca mulți medici de terapie intensivă, confruntați cu presiuni imense și cu un climat advers, să decidă să părăsească sistemul public și să se îndrepte spre sectorul privat. Această mișcare ar putea duce la un deficit și mai mare în medicină, lăsând tinerii medici fără ghidare adecvată și contribuind astfel la deteriorarea calității îngrijirii în spitale.

„Uite ce se va întâmpla, din punctul meu de vedere, oamenii înțelepți din ATI, unii dintre ei, se vor retrage în privat, s să-și simplifice viața. Drept urmare, n-o să mai avem leadership și mentorat în anumite lucruri unde avem nevoie și medicii la început de drum, tinerii ATI-iști o să se ducă oriunde, numai în România nu. O să rămânem cu o pătură care e deja obosită. Eu știu cifrele de pe studiu făcut de Colegiul Medicilor pe pandemia de COVID și știu cât de psihologic obosiți, erodați, consumați sunt ATI-iștii și periodic, ca în Sala Cazanelor, o să mai fie câte o victimă tăcută, pentru că nu e ca și cum când moare un ATI-ist”, a mai spus Gabriel Diaconu pentru sursa menționată.