După trei zile de la demisia-surpriză a şefului CIA, David Petraeus, în urma dezvăluirii unei relaţii conjugale a acestuia, clasa politică americană cere explicaţii asupra desfăşurării anchetei, a repercusiunilor scandalului şi a eventualelor efecte ale acestuia asupra securităţii naţionale a SUA. Se pare că relaţia amoroasă a fostului şef al CIA a fost descoperită de FBI după o plângere depusă de o a doua femeie, posibilă rivală a amantei fostului general.
"Nu a existat nicio atingere la adresa securităţii naţionale. Până în această zi nu a existat", a declarat duminică pentru Fox News preşedinta Comisiei informaţiilor din Senatul american, democrata Dianne Feinstein.
David Petraeus, aflat în post de peste un an, a anunţat vineri că şi-a prezentat demisia preşedintelui Barack Obama, care a acceptat-o în ziua următoare.
"După peste 37 de ani de mariaj, am dovedit o enormă lipsă de judecată angajându-mă într-o relaţie extraconjugală. Un astfel de comportament este inacceptabil atât pentru un soţ, cât şi pentru conducătorul unei organizaţii ca a noastră", a explicat el într-un mesaj adresat angajaţilor agenţiei, citat de AFP.
Presa americană a descoperit rapid că amanta lui era o femeie de 40 de ani, Paula Broadwell. Fostă angajată a armatei, ea a petrecut aproape un an în Afganistan pentru a scrie o biografie a generalului: "All In: The Education of General Petraeus".
FBI a descoperit legătura - în prezent terminată - anchetând e-mail-urile Paulei Broadwell care ameninţa altă femeie, potrivit presei. Aceasta din urmă s-ar fi speriat atât de tare încât a cerut protecţia FBI. Ancheta a ajuns apoi până la David Petraeus, care ar fi fost interogat "în urmă cu două săptămâni", au declarat responsabili ai poliţiei pentru Washington Post. Rivale în dragoste
Această a doua femeie era o amantă, soţie înşelată sau o misterioasă terţă persoană ?, s-a întrebat presa. Dna Feinstein a evitat să răspundă, menţionând doar că "ancheta FBI continuă. Nu vreau să discut despre asta, vreau să spun doar că sunt multe lucruri de luat în considerare în acest scandal". Ea a reamintit că "nu a existat nicio atingere adusă securităţii" naţionale.
Potrivit New York Times, care citează doi responsabili guvernamentali informaţi despre dosar, această femeie "nu esta membră a familiei şi nici membră a guvernului". "Natura relaţiei sale cu dl. Petraeus nu este cunoscută", adaugă jurnalul.
Citând aceeaşi sursă, ziarul arată că cele două femei par totuşi "să rivalizeze pentru recunoştinţa dlui Petraeus, dacă nu pentru afecţiunea sa". Conform cotidianului Washington Post, care citează responsabili informaţi asupra dosarului, Paula "resimţea existenţa acestei femei ca pe o ameninţare la relaţia ei cu Petraeus". Paula credea că "cealaltă femeie era pe cale să aibă o legătură cu Petraeus".
Potrivit BBC, această femeie se numeşte Jill Kelley şi lucrează ca asistent social la o bază militară americană. Kelley (37 de ani) este căsătorită, locuieşte în Tampa (Florida) şi este prietenă a familiei lui Petraeus şi a soţiei acestuia Holly. Este cunoscut faptul că fostul şef CIA au stat în casa lui Kelley în timpul festivalului Gasparilla pirate fest (2010).
Kelley şi soţul ei Scott, chirurg-oncolog, recunosc într-o declaraţie publică prietenia cu Petraeus şi cer presei respectarea secretului vieţii private, după ce duminică, în timp ce sărbătoreau ziua de naştere a unuia dintre cei trei copii ai lor, ei s-au trezit la poartă cu numeroşi ziarişti. "Familia noastră este prietenă cu generalul Petraeus mai bine de cinci ani. Noi îi respectăm intimitatea lui şi a vieţii sale private şi dorim acelaşi lucru pentru noi şi pentru cei trei copii ai noştri", se afirmă în declaraţie preluată de ABC News.
Clasa politică americană se informează acum, în primul rând, asupra anchetei. Ramon Menendez, senator democrat de New Jersey, a afirmat duminică la CNN că există "semne de întrebare asupra întregului caz: cum au parvenit e-mail-urile la FBI, cum de FBI a anchetat atât de mult timp, din moment ce generalul Petraeus era implicat. FBI ar fi trebuit să-l informeze pe preşedinte, dar acum se pare că de fapt FBI nu a realizat decât în ziua alegerilor că generalul este implicat". Senatoarea Dianne Feinstein a indicat că nu există nicio legătură între demisia şefului spionilor şi atacul împotriva consulatului american din 11 septembrie, la Benghazi (Libia). Fostul director al CIA urmează să fie audiat joi, interimatul la conducerea agenţiei de informaţii fiind asigurat de Mike Morrell, aminteşte Agerpres.