Procesul împotriva lui Jean-Claude Arnault, bărbatul aflat în centrul scandalului sexual de la Academia Suedeză, a început miercuri, completul de judecată fiind unul din Stockholm. Jean-Claude, pus oficial sub acuzare pentru două infracţiuni de viol, este protagonistul unui scandal sexual şi detonatorul crizei istorice care a zguduit Academia Suedeză, instituţia care decernează premiul Nobel pentru Literatură, potrivit EFE, citat de Agerpres.
Artistul de origine franceză Jean-Claude Arnault este acuzat de două infracţiuni de viol comise în 2011 împotriva aceleiaşi femei care afirmă că artistul francez a obligat-o să practice sex oral şi să întreţină raporturi sexuale împotriva voinţei sale. În ședința de judecată de miercuri, Jean-Claude Arnault, căsătorit cu Katarina Frostenson, una dintre membrele Academiei, a respins acuzaţiile prin avocatul său, imediat după începerea procesului care s-a desfăşoarat cu uşile închise.
La procesul care va avea trei înfăţişări şi se va încheia săptămâna viitoare vor depune mărturie şapte persoane cărora femeia le-a relatat faptele, între care şi un psihiatru. Procurorul districtual Christina Voigt declara în iunie, când acuzaţiile au fost făcute publice, că dovezile sunt "solide". Cotidianul suedez Dagens Nyheter a publicat în noiembrie acuzaţiile de hărţuire sexuală formulate împotriva lui Arnault de către nu mai puțin de 18 femei. Arnault conducea un centru cultural finanţat parţial de către Academie. În urma articolului apărut în articolul din Dagens Nyheter, finanţarea a fost sistată, iar academia a angajat o firmă de avocatură pentru a investiga acuzaţiile. O anchetă a fost deschisă ulterior, însă acuzaţiile au fost retrase parţial din cauza dovezilor insuficiente sau a termenelor de prescripţie. Scandalul de acuzaţii sexuale şi presupusele conflictele de interese au destabilizat profund Academia Suedeză.
"Cazul Arnault" a declanşat un conflict intern care în ultimele luni a determinat demisia a opt membri ai Academiei. Presată de Fundaţia Nobel, Academia Suedeză a întreprins nenumărate reforme, precum schimbarea statutului pentru a facilita demisia membrilor şi alegerea altora şi recurgerea la un grup extern de experţi în drept, soluţionarea conflictelor, organizare şi comunicare. Decizia cea mai controversată a fost cea de a suspenda decernarea premiului Nobel pentru Literatura, pentru prima oară în şapte decenii: în mai, forul anunţa că nu acordă premiul anul acesta, argumentând necesitatea unei reorganizări şi restabilirea încrederii în instituţie.