Scandalul sexual al anului: DSK vs camerista de la Sofitel. O carieră spulberată în câteva zile

Economist cu reputaţie de invidiat, membru al Partidului Socialist din Franţa, contracandidat redutabil pentru Sarkozy la alegerile prezidenţiale din 2012, şi director al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn şi-a văzut cariera năruită în doar câteva secunde. Vinovat sau nu, numele lui va rămâne legat de scandalul sexual de la jumătatea lunii mai, de la Hotel Sofitel. Acuzat de hărţuire sexuală de camerista Nafissatou Diallo, DSK a pierdut, în câteva zile, aproape tot: de la libertate până la funcţia de şef al FMI, de la sprijinul masiv al socialiştilor până la încrederea cetăţenilor francezi.

Repus în libertate şi ulterior scos de sub acuzaţii în SUA, Strauss-Kahn s-a confruntat ulterior cu acuzaţii de viol şi în ţara sa, reclamanta fiind o ziaristă franceză.

La 14 mai, Strauss-Kahn a fost arestat, la New York, de autorităţile americane, în timp ce se afla la bordul unui avion cu destinaţia Paris, fiind acuzat de agresiune sexuală asupra unei cameriste de la Hotelul Sofitel. Femeia în vârstă de 32 de ani reclamase poliţiei că a fost agresată de directorul FMI după ce l-a surprins în timp ce ieşea dezbrăcat  de la duş. Camerista susţinea că a reuşit să scape şi şi-a alertat colegii.

Imaginile cu  directorul FMI încătuşat, ieşind dintr-un comisariat din Harlem după mai bine de 30 de ore de audieri, au făcut înconjurul lumii şi au ţinut prima pagină a ziarelor de pretutindeni.

Plasat în arest preventiv, DSK a fost adus în faţa tribunalului din Manhattan, unde i-au fost prezentate cele şapte capete de acuzare, printre care viol şi agresiune sexuală, infracţiuni pentru care risca între 15 şi 74 de ani de închisoare.

Judecătoarea a respins cererea sa de punere în libertate, pe motiv că DSK ar putea părăsi Statele Unite, aşa că politicianul francez a rămas după gratii mai multe zile, în închisoarea Rickers Island.

Arestarea şi punerea sub acuzare l-au determinat pe fostul şef al FMI să demisioneze din această funcţie, gest anunţat printr-o scrisoare. Strauss-Kahn afirma că este nevinovat şi că vrea să se concentreze asupra procesului. Justiţia americană a decis totuşi că politicianul să fie eliberat pe cauţiune, fixată la un milion de dolari, cu un depozit de garanţie de cinci milioane de dolari. Fostul şef al FMI a fost plasat sub arest la domiciliu şi a fost obligat să poarte o brăţară electronică pentru supraveghere.

Pentru Strauss-Kahn, cariera de politician şi viitor candidat la alegerile prezidenţiale din Franţa a fost compromisă definitiv, puţini fiind cei care au crezut în nevinovăţia lui, mai ales după ce diverşi apropiaţi au spus că are un apetit sexual uriaş.

Dacă însă la început imaginea cameristei Nafissatou Diallo părea ireproşabilă, scandalul violului de la Sofitel a luat o altă turnură în momentul în care procurorul Cyrus Vance Jr. a dezvăluit că reclamanta nu este chiar uşă de Biserică şi a minţit în reptetate rânduri. Drept consecinţă, s-a decis ca DSK să fie scos de sub arest la domiciliu, dar s-a menţinut interdicţia de a nu părăsi SUA.

Şi presa americană, care iniţial îşi făcuse din fostul şef al FMI principala ţintă, a început să treacă de partea francezului, descoperind că o bună parte a mărturiilor cameristei sunt cusute cu aţă albă. În paralel, într-o scrisoare trimisă avocaţilor lui DSK, procurorii au admis că presupusa victimă a minţit despre trecutul ei în cererea de azil în SUA şi în legătură cu ce s-a întâmplat imediat după presupusul atac din hotel.

Concluzia procurorilor a fost că femeia comis "o serie de fraude" minore din momentul în care a ajuns în SUA, în urmă cu şapte ani: informaţii inexacte în acte, neplata unor taxe, declaraţii false privind venitul său astfel încât să beneficieze de o locuinţă socială.

Dacă în SUA lucrurile păreau că sunt în favoarea lui DSK, în Franţa, numele lui apărea înt-un nou scandal. Scriitoarea şi jurnalista Tristane Banon depunea, la 4 iulie, o plângere împotriva fostului şef al FMI, acuzându-l că a încercat să o violeze, în 2003, în timp ce îi lua politicianului un interviu. Strauss-Kahn a negat însă toate acuzaţiile.

La trei luni de la arestarea şi umilirea publică a francezului, procurorul de caz a cerut instanţei să renunţe la urmărirea în justiţie a lui DSK pentru tentativă de viol, agresiune sexuală şi sechestrare, pe motiv că minciunile "copleşitoare" spuse de cameristă fac imposibilă continuarea urmăririi penale.

În pofida speculaţiilor apărute în presă în vară, nimeni nu mai credea că Strauss-Kahn ar putea reveni pe scena politică sau candida din partea socialiştilor la prezidenţialele de anul viitor.

Înscenare şi teorii ale conspiraţiei

Arestarea lui DSK a dat naştere, cum era firesc, unor teorii ale conspiraţiei. Mai ales că, la o privire de ansamblu, principalul beneficiar al arestării lui Strauss-Kahn a rămas actualul preşedinte francez, Nicholas Sarkozy, cotat în primăvară, în sondajele de opinie, mult sub politicianul socialist. Suspiciunile privind o implicare a Palatului Elysee au luat amploare după ce s-a aflat că primul care a anunţat arestarea lui DSK pe Twitter, înainte ca informaţia să apară pe posturile de televiziune din SUA, a fost Jonathan Pinet, un militant al Uniunii pentru Mişcarea Populara (UMP), partidul lui Sarkozy. Acesta a anunţat reţinerea fostului şef al FMI la doar 15 minute după ce s-a produs, citând ca sursă "un amic".

Presa de la Paris a lansat ulterior ipoteza complicităţii lanţului hotelier Accor, proprietara Sofitel, la un complot împotriva fostului director FMI. Mai multe voci au susţinut că există conexiuni între grupul Accor şi cercuri politice de la Paris. Se pare că directorul cu securitatea al Accor ar fi sunat la Elysée, unde ar fi vorbit cu prietenul său, Ange Mancini, fost poliţist, actualmente coordonator naţional al serviciilor de informaţii la preşedinţia franceză. Mancini l-a informat apoi pe şeful de cabinet al lui Sarkozy, Christian Fremont.

O altă teorie aruncată pe piaţă de EU Times este aceea că scandalul sexual ar fi fost înscenat de americani, pentru că fostul şef al FMI descoperise că tot aurul din tezaurul SUA a dispărut, fiind înlocuit cu lingouri false. Potrivit acestei teorii, problemele lui DSK au apărut cand s-a întrebat de ce Statele Unite amână un transport de 190 de tone de aur catre FMI. Răspunsul a fost şocant: tot aurul care ar fi trebuit să se afle în tezaurul american dispăruse.

De la Sofitel la Carlton

Francezii asistă în aceste zile la un alt scandal răsunător, denumit de presă "Afacerea Carlton", din care, evident, nu lipseşte numele lui Dominique Strauss-Kahn. În urma unei anchete declanşate în Lille s-a descoperit o reţea de prostituate din Belgia, aduse în Franţa pentru partide de sex cu clienţi bogaţi, în hoteluri din oraşul de frontieră, inclusiv într-unul din reţeaua Carlton. Cinci bărbaţi, printre care directorul şi şeful departamentului de relaţii publice al Hotelului Carlton, au fost arestaţi şi acuzaţi de furnizarea de prostituate, în timp ce poliţia belgiană investighează pe plan local această afacere. Fostul director al FMI apare printre politicienii şi oamenii de afaceri care ar fi fost clienţii acestui hotel de lux ce furniza prostituate, inclusive minore. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/4IY-cTdvSoA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ruhjVt77hbw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi şi:

  • Teoria unui complot împotriva lui DSK revine. De ce nu se poate întoarce în politică fostul şef al FMI
  • Biografia lui DSK: raportul sexual de la Sofitel a fost "consimţit, dar stupid"
  • SMS-uri compromiţătoare pentru Strauss-Kahn într-un scandal de proxenetism