Scandalul Schengen. Economist bulgar: România are ce arăta într-un proces la Curtea UE
- Maria Dima
- 26 octombrie 2023, 07:23
“Rămânerea în afara spațiului Schengen nu este o veste bună în niciun caz”, a declarat economistul bulgar Krasen Stancev, fondatorul Institutului pentru Economie de Piață.
„Motivele sunt istoricul prost al Bulgariei. Când cineva este ucis la Amsterdam și procuratura bulgară refuză să coopereze, când ai rude ale premierului cu afaceri la Viena, dosarul este prost. Are loc o conversație în culise în UE. Cel mai ciudat lucru este legat de consecințele indirecte. Ele decurg din comportamentul guvernului bulgar. Când intrarea în Schengen este o prioritate și nu se întâmplă, există acțiuni neprevăzute”, a comentat el pentru postul de televiziune bTV.
Potrivit acestuia, este posibil să aibă loc un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
„Întrebarea este ce argumente sunt prezentate. Atunci când un astfel de proces ajunge la Tribunalul din Luxemburg și există informație prealabilă și anchetă, trebuie prezentate argumente. România poate arăta argumente. Bulgaria cu greu poate arăta așa ceva, dar scumpirea este importantă. Aceasta nu este o consecință directă a costurilor de transport. Este o consecință directă a altor reglementări ale Uniunii Europene care afectează plata transportului”, a adăugat Stancev.
„Micul Schengen” există din 1998 – este Acordul de Liber Schimb Central European. Când Bulgaria și România au intrat în negocieri pentru UE, s-au supus unui alt regim. Revenirea la „micul Schengen” nu va schimba nimic. Poate exista un acord de liber schimb, dar noi oferim asta din 1998. De ce nu s-a întâmplat până acum”, a comentat el.
Cancelarul Austriei consideră că întregul sistem Schengen "necesită reparaţie"
Toate aspectele Acordului Schengen necesită modificări pentru a funcționa corespunzător în condiţiile actuale, a declarat cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, în timpul unei conferințe de presă susţinută după încheierea negocierilor cu premierul Bulgariei, Nikolai Denkov. "Desigur, subiectul întâlnirii de astăzi a fost extinderea spaţiului Schengen. Austria adoptă o poziție clară aici: extinderea sa nu poate avea loc acum" - a subliniat Nehammer.
"În prezent, sistemul Schengen este stricat" - a spus cancelarul austriac. Potrivit afirmaţiilor acestuia, întregul sistem Schengen "are nevoie de reparații".
În opinia lui Nehammer, acordul Schengen poate deveni operațional prin consolidarea frontierelor externe și încheierea de acorduri privind deportarea migranților ilegali cu țări de tranzit care nu fac parte din Schengen.
Amintim că, la 8 decembrie 2022, la reuniunea Consiliului UE pentru Afaceri Interne și Justiție de la Bruxelles, cererile României și Bulgariei de aderare la spațiul Schengen au fost respinse prin voturile Austriei și Ţărilor de Jos. În același timp, țările UE au aprobat aderarea Croației la spaţiul Schengen. Pentru cetățenii țărilor incluse în spațiul Schengen, controalele vizelor la frontierele interne au fost anulate. În prezent, spaţiul include 27 de țări, dintre care 23 sunt state membre ale Uniunii Europene.(Traducerea-Rador)