București. Sindicatele din sistemul medical acuză disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate și cer modificări legislative. În acest sens, se dorește regândirea sistemului de monitorizare etică la nivelul spitalelor.
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” susține că este nevoie de o regândire și reașezare a sistemului de monitorizare etică la nivelul spitalelor. Reprezentanții Federației dau ca exemplu situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon.
Sindicatele acuză disfuncționalitățile din sistemul de sănătate
Potrivit liderilor sindicali, deşi există un Consiliu etic la Spitalul Sfântul Pantelilon, acesta nu şi-a făcut treaba. Sindicatele arată că această structură nu a analizat, în 2023, nici o problemă de natura celor ridicate de anchetele derulate la spital. Federația sindicală atrage atenția asupra curentului de opinie negativ care vizează sistemul public de sănătate.
„În domeniul sanitar este evident că prudenţa îndeamnă cetăţenii la precauţie, în joc fiind viaţa şi sănătatea lor. Problema nu o constituie doar opiniile cetăţenilor, ci şi ce facem noi pentru a restabili încrederea acestora, pentru a dovedi că o merităm, alături de limitarea efectelor secundare ale prezentării cazurilor. Considerăm că acum contează ce face sistemul public de sănătate pentru a recâştiga încrederea populaţiei”, a transmis Federaţia Solidaritatea Sanitară, într-un comunicat de presă.
Indiferent de ce va concluziona ancheta, atrag atenția sindicatele este evident că sistemul sanitar are o serie de probleme ce necesită soluţionare. ceea ce s-a întâmplat la Sf. Pantelimon a fost determinat de o serie de disfuncţionalităţi.
Războiul dintre medici și asistente
Sindicatele atrag atenția că una dintre problemele implicite în cazul de la Sf. Pantelimon o constituie relaţiile profesionale dintre medici şi asistentele medicale. Este vorba despre neînșelegerile dintre cele două categorii, în special cu privire la atribuţiile fiecăruia. Sindicaliștii susțin că solicită rezolvarea acestor situații.
„Deşi solicităm de câţiva ani autorităţilor şi organismelor profesionale ca toate situaţiile de acest tip, neînţelegerile dintre categoriile de personal privind atribuţiile fiecăreia, să fie rezolvate prin intervenţia comună a celor două organisme profesionale, ne izbim continuu de un zid de indiferenţă.
Preluarea acestei sarcini fireşti de către organismele profesionale ar creşte semnificativ, ponderea raportării problemelor (şi, în consecinţă, conştientizări acestora de către organismele profesionale), amploarea celor rezolvate şi ar diminua presiunile existente pe umerii profesioniştilor din sănătate”, mai arată sindicaliştii.
Potrivit reprezentanților organizațiilor sindicale, neglijarea unor componente esenţiale ale formării profesionale continue, care trebuie să includă domeniile eticii, deontologiei profesionale şi relaţiile de muncă, constituie o altă problemă ce necesită o direcţie de intervenţie.
Sindicatele despre consecințele cazului Pantelimon
Sindicaliştii atrag atenţia că nu există alternativă privată la serviciile de Terapie Intensivă publice. Acest lucru se datorează costurilor foarte ridicate pe care le implică acest tip de intervenții. Or, scăderea numărului de pacienți care se adresează acestor secții, în contextul temerilor apărute după cazul Pantelimon, poate avea drept consecință finală creșterea morbidității și mortalității în rândul populației.
„Scăderea adresabilităţii secţiilor de Terapie Intensivă din sectorul public, cauzată de neîncredere şi teamă indusă de modalitatea în care sunt prezentate informaţiile publice, poate avea drept corelativ o creştere a morbidităţii şi mortalităţii populaţiei.
Acesta este tipul de efect pe care încercăm să-l prevenim atunci când solicităm atenţie la consecinţele modalităţii în care sunt prezentate public cazurile din sănătate (mai ales de către instituţiile statului), respectiv o abordare raţională a acestora”, a mai transmis Federaţia.
Sindicatele atrag atenția că modul în care este perceput sistemul de sănătate publică va face mai multe victime decât cele indicate de ancheta procurorilor.