Evenimentul Zilei > Politica > Scandalul ofiţerilor acoperiţi din politică. Senatorul Savu cere convocarea de urgenţă a Comisiei SRI
Scandalul ofiţerilor acoperiţi din politică. Senatorul Savu cere convocarea de urgenţă a Comisiei SRI

Scandalul ofiţerilor acoperiţi din politică. Senatorul Savu cere convocarea de urgenţă a Comisiei SRI

Victor Ponta susţine, ironic, că Lucian Isar este ofiţer acoperit. Potrivit surselor EVZ, Lucian Isar are o legătură de rudenie cu un fost ofiţer SIE . Sebastian Ghiţă acuză că şeful Comisiei SRI îi protejează pe deputații Valeriu Zgonea şi Mihai Tudose

Scandalul ofiţerilor acoperiţi apare din nou în toiul campaniei electorale. În urmă cu un an şi jumătate, în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu dezvăluia că există candidați la prezidențiale care au fost ofițeri sub acoperire și nu au declarat acest lucru în CV, adăugând că, dacă nu vor afirma public acest lucru, va fi obligat să informeze el însuși opinia publică. La aproximativ o lună distanţă, pe 14 octombrie 2014, Băsescu a dezvăluit că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997 şi 2001. Mai mult, Băsescu a declarat că Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă „o ilegalitate constituţională”, şi „o incompatibilitate”.


FOTO: Lucian IsarÎn plus, Băsescu a prezentat o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul. Băsescu a declarat că l-a întrebat oficial pe fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, dacă în Guvern sunt foşti ofiţeri acoperiţi ai Serviciului, iar acesta a invocat, în loc să răspundă, HG care extindea protecţia şi asupra foştilor ofiţeri. Băsescu a punctat că acestă Hotărâre trebuia să treacă prin CSAT. „Dar această Hotărâre, înainte să ajungă în Guvern, trebuia să treacă prin CSAT(…) Dacă ar fi fost adusă n-ar fi trecut de mine niciodată, cu acea extindere, la punctul 4 în care şi cei care nu mai lucrează rămân ascunşi toată viaţa lor. Nu se poate aşa ceva”, a afirmat Băsescu.

Nu e prima dispută

Ieri, scandalul ofiţerilor aco periţi a revenit. Fostul premier Victor Ponta a declarat, ironic, că soţul Alinei Gorghiu, Lucian Isar, este ofiţerul acoperit la care se referea, când a vorbit despre preluarea Partidului Social Democrat de către ofiţeri sub acoperire. În replică, Alina Gorghiu a afirmat că Victor Ponta „e de domeniul patologicului”. „Mie nu-mi rămâne decât să privesc cu zâmbetul pe buze toate elucubrațiile acestui om”, a spus Gorghiu.

Despre Lucian Isar s-a tot scris că este fiul unui general SIE, iar el nu a dezmințit niciodată. Surse consultate de EVZ susțin însă că Lucian Isar nu e fiul generalului Ion Isar, fost ofițer SIE, ci e posibil doar să aibă o legătură de rudenie.

Aceasta nu este singura dispută din spaţiul public dintre Victor Ponta şi Lucian Isar. În februarie, după ce Lucian Isar a fost audiat la DNA, Victor Ponta a declarat că acesta a fost demis după ce la Guvern şi la Cotroceni au ajuns informări confidenţiale legate de o vizită a acestuia în Statele Unite şi posibile fapte de corupţie. Urmare a acestui fapt, Ponta a adăugat că a dispus înlocuirea imediată a acestuia din funcție. Lucian Isar l-a ameninţat că îl va da în judecată, dar în cele din urmă nu a mai trecut la fapte.

Sebastian Ghiţă, atac la şeful Comisiei SRI

Deputatul Sebastian Ghiţă, care face parte din Comisia parlamentară de control a Serviciului Român de Informaţii (SRI), l-a atacat pe preşedintele comisiei SRI, Georgian Pop, şi l-a acuzat că are intenţia de a-i proteja pe colegii Valeriu Zgonea şi Mihai Tudose, asupra cărora planează suspiciunea că ar fi ofiţeri acoperiţi în cadrul unor servicii de informaţii. Declaraţiile lui Sebastian Ghiţă vin după ce Georgian Pop a dat presei un comunicat în care acesta părea că vrea să „pună batista pe ţambal” în scandalul „acoperiţilor” din Partidul Social Democrat. „Ponta, Zgonea, Tudose, Dragnea şi Alina Gorghiu trebuie audiaţi de urgenţă. (…)Prietenia lui Georgian Pop cu Zgonea şi Tudose nu poate să blocheze comisia din Parlament. Şi eu, Sebastian Ghiţă, şi colegul meu Daniel Savu avem informaţii importante legate de aceste audieri. Implicarea unor ofiţeri din SRI în activitatea partidelor, în susţinerea unor candidaţi, în activităţi suspecte în zonele politicului, în zona justiţiei sau în zona afacerilor trebuie investigată urgent”, a afirmat deputatul Sebastian Ghiţă”. El a adăugat că este nevoie ca membrii comisiei să se întâlnească pentru că „există informaţii de o gravitate extremă” care fac referire la activitatea Serviciului Român de Informaţii.


FOTO:" Sebastian GhiţăDuminică, senatorul Daniel Savu, membru al Comisiei parlamentare de control a activității SRI, a scris pe blogul său că reacția Alinei Gorghiu, copreședinte PNL, privind sesizarea comisiilor parlamentare pentru investigarea declarațiilor lansate de fostul premier Victor Ponta, este corectă și ar trebui concretizată în cel mai scurt timp: „Sper ca domnii Octavian Popa, Theodor Atanasiu și Cezar Preda să fie și ei de acord cu convocarea acestei comisii, conform celor solicitate de PNL și copreședintele acestei formațiuni, Alina Gorghiu”.

Ultima oră

Senatorul independent Daniel Savu, membru în Comisia de control a SRI, a depus aseară o cerere scrisă la această comisie, cerere adresată președintelui Georgian Pop. În document, Savu solicită convocarea de urgență a Comisiei SRI și audierea lui întrucât poate aduce elemente noi în scandalul ofițerilor acoperiți din politică. (Silviu Tudor)

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: