Scandalul Navalnîi. Cum se apără de acuzații Putin și Kremlinul

Kremlinul a declarat că nu vede „niciun motiv” pentru a acuza statul rus de otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi și a cerut Occidentului să fie precaut cu privire la orice „judecată pripită”.

Rusia a decis să rămână pe linia negației în cazul Alexei Navalnîi. „Nu există nici un motiv, statul rus nu poate fi acuzat” în acest caz, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Longeviv în această funcție, Peskov a adăugat că Moscova este pregătită pentru un „dialog”  cu Germania și cu europenii în acest dosar.

Alexei Navalnîi se află spitalizat la Berlin, după ce cancelarul Germaniei Angela Merkel a intervenit (dar nu direct la Putin) pentru transferul său din Rusia.

Dmitri Peskov a insistat asupra faptului că „nici o substanță toxică” nu a fost detectată de medicii ruși în timpul spitalizării inițiale a lui Navalnîi, la sfârșitul lunii august, într-o unitate medicală din Siberia.

Argumentul a fost, de altfel, avansat la sfâșitul lunii trecute: Navalnîi nu a fost otrăvit, nu există otravă.

„Până acum nu am primit nicio informație” din partea Germaniei cu privire la analizele care au condus la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit, a adăugat Dimitri Peskov.

„Nu cred, în general, că otrăvirea acestei persoane ar putea aduce cuiva beneficii ”, a spus el.

„Ne-am dori ca partenerii noștri din Germania și din alte țări europene să nu facă judecăți pripite”, a insistat el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că nu vede „niciun motiv” pentru sancțiuni impuse Rusiei în această afacere.

Însă cancelarul german Angela Merkel a cerut, miercuri, Moscovei explicații după ce testele din Germania au arătat că Alexei Navalnăi a fost otrăvit de un agent neurotoxic „de tip Noviciok”.

Această substanță fusese deja folosită împotriva fostului agent rus dublu Sergei Skripal și fiicei sale, Iulia,  în 2018 în Anglia, potrivit autorităților britanice, care au afirmat că statul rus poartă responsabilitatea pentru aceste acte.

Economia rusă s-a trezit sub șoc, joi, după ce Germania a confirmat că Navalnăi a fost otrăvit cu o substanță neurotoxică. Acest lucru ridică temeri privind sancțiuni sconomice suplimentare împotriva Moscovei.

Rubla a plonjat, încă de miercuri seara,  la cel mai scăzut nivel de la vârful pandemiei Covid-19 din primăvară. Miercuri, moneda rusă a scăzut scurt timp chiar la cel mai scăzut nivel după  2016 în fața euro: moneda europeană echivala cu 89,8 ruble.

Bursa de la Moscova, de asemenea, s-a aflat în degringoladă, după anunțul Germaniei. Joi dimineață, piața financiară rusă nu a reușit să recupereze pierderile din ziua precedentă.

Piețele și analiștii politici se tem că noile sancțiuni occidentale împotriva Rusiei se vor adăuga celor impuse Moscovei de la anexarea Crimeei, în 2014, care au contribuit la scufundarea Rusiei într-o criză economică și financiară în 2015- 2016. Pentru ruși, acest lucru ar putea avea consecințe asupra prețurilor de consum.

Această situație ar putea avea, de asemenea, consecințe grave pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2, care urmează să alimenteze Europa și mai ales Germania cu gaz rusesc.

Deși se apropie de finalizare, proiectul a fost suspendat de câteva luni din cauza amenințărilor cu sancțiuni din partea Statelor Unite.

Germania, principalul actor european al acestui proiect, a condamnat până acum poziția Washingtonului.

Dar Bild, cel mai citit ziar din Germania, a cerut , joi, oprirea proiectului, spunând că „dacă guvernul german nu oprește construcția Nord Stream 2, vom finanța în curând atacurile (prin acest proiect) cu Noviciok ale lui Putin”.

„Deși incidentul este susceptibil să tensioneze relațiile dintre Germania/ UE și Rusia, orice sancțiune, dacă UE reușește să convină asupra unor măsuri, va viza mai degrabă indivizi sau structuri de informații, limitând astfel impactul asupra economiei rusești sau a rublei ”, au temperat analiștii băncii Alfa Bank  într-un comunicat.