Scandalul medicamentelor ieftine. Vald Voiculescu, somat să aplice un Ordin de ministru inspirat de unchiul său și dat în 2009

Scandalul medicamentelor ieftine. Vald Voiculescu, somat să aplice un Ordin de ministru inspirat de unchiul său și dat în 2009

Dacă Vlad Voiculescu aplică Ordinul care permite micşorarea preţului la medicamente va exploda exportul paralel. Dacă nu-l aplică, este pasibil să fie acuzat de abuz în serviciu

Preşedintele PSD Liviu Dragnea (foto) i-a solicitat, luni la Parlament, premierului Dacian Cioloş să dispună ca ordinul care permite micşorarea preţului la medicamente să fie emis imediat şi a acuzat Ministerul Sănătăţii că apără interesele companiilor farmaceutice în dauna poporului român. „Practic, acest minister a ales să sprijine şi să ofere mai multe venituri celor care au deja foarte multe, negândindu- se că trebuie ajutaţi românii din clasa mijlocie şi românii care, din păcate, uneori nu au ce mânca. Domnule prim-ministru, vă cer foarte ferm să dispuneţi ca ordinul care permite micşorarea preţului la medicamente să fie emis imediat”, a spus Dragnea.

FOTO: Liviu Dragnea

Ne puteți urmări și pe Google News

„Fie minte, fie nu pricepe”

Reacţia ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost promptă. El a spus că Liviu Dragnea „fie minte, fie nu pricepe” cum stă treaba cu amânarea de către Guvern a unei măsuri care ar micşora preţul medicamentelor.

„Minciunile emise astăzi (luni – n.r.) în Parlament de liderul unui important partid politic sunt tare gogonate. Iată de ce: Nici pomeneală ca românii să plătească în prezent preţuri mai mari la medicamente. Domnul Dragnea fie minte, fie nu pricepe. Orice pacient poate alege în continuare între mai multe variante ale aceluiaşi medicament. Ca să folosesc o comparaţie uşor de înţeles: mergem la piaţă să cumpărăm mere. Prima tarabă, cea de lângă intrare, le vinde cu 8 lei pentru că are cea mai bine poziţionată tarabă. A doua tarabă, mai la mijloc, le dă cu 5 lei. Iar ultima tarabă le vinde cu 4 lei. Merele sunt de acelaşi soi şi culoare şi noi avem libertatea să cumpărăm de la ce tarabă dorim”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook. El a adaugat că statul compensează în prezent integral medicamentele mai ieftine şi parţial pe cele mai scumpe, având în vedere riscul ca „băieţii deştepţi” din distribuţia de medicamente să cumpere toate produsele la preţuri mici din România şi să le revândă apoi în afara ţării, urmărind profitul.

El a precizat că pacienţii români sunt direct afectaţi prin faptul că multe medicamente din piaţă dispar, fiind duse de distribuitori la vânzare pe pieţe unde obţin preţuri mai mari.

Potrivit acestuia, ministerul lucrează împreună cu „cei mai buni experţi europeni” pentru aplicarea unor soluţii, iar acestea vor fi finalizate până la sfârşitul lunii octombrie.

Ori taxa clawback, ori „cel mai mic preţ”

Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depăşesc suma alocată acestora de la Fondul Naţional de Asigurări. Este vorba de 350 milioane de euro anual. Taxa clawback a început să fie aplicată din ultimul trimestru al anului 2011, unitar producătorilor de medicamente generice (ieftine) şi producătorilor de medicamente inovative (scumpe). Taxa clawback trebuia eliminată din 2014, întrucât aceasta a fost introdusă în 2011 ca o măsură temporară pentru trecerea prin criză, printr-o înţelegere între FMI, statul român şi producătorii de medicamente, ne-a declarat un actor din piaţa pharma. El a ţinut să precizeze că atât timp cât această taxă este în vigoare, dacă se aplică şi “cel mai mic preţ”, multe medicamente vor dispărea din farmacii, pentru producători fiind mult mai profitabil “exportul paralel”.

Părerea specialistului: Vlad Voiculescu este obligat să facă abuz în serviciu ca să repare greșeala din familie

Unul dintre bunii cunoscători ai sistemului a declarat pentru Evenimentul zilei: „Am citit replica pe care ministrul Vlad Voiculescu s-a grăbit sa i-o dea lui Liviu Dragnea! Foarte comercială, recunosc! Dă bine pentru necunoscători, dar ce va face cu cei care chiar ştiu şi care râd de postarea sa cu mere, pere şi tarabe? La ministerul sănătății nu e cu tarabe, e cu oameni bolnavi! Unii, din păcate, cu boli incurabile, cărora le sugerează să aștepte că poate vine dânsul şi le aduce medicamente cu portbagajul. Cam atâta a înţeles dânsul din sistemul sanitar! Şi mai este vorba de medici care nu dorm nopțile pentru că se întreabă neîncetat dacă au făcut tot ce le-a stat în putința pentru bolnavi”.

Ordinul lui Bazac a fost dat pentru a-i servi lui Geoană în campania pentru prezidenţiale

„Dacă ministrul nu știe adevărul atunci i-l spun eu! Celebrul ordin prin care se reglementează prețul medicamentelor a fost emis în anul 2009 de ministrul Bazac care avea un consilier celebru! Era ruda dânsului, domnul Nic Voiculescu! El l-a sfătuit pe Bazac să emită acel ordin, 75/2009, pe care azi îl înjură ministrul Vlad Voiculescu aşa tare şi ne spune că e împotriva pacientului român! Dar ce prevedea acel ordin? Aparent un obiectiv nobil! Adică, în România să se vândă medicamente la cel mai mic preț din Europa! Bineînţeles că ordinul este azi anacronic şi, mai ales, în defavoarea României. Asta pentru că aplicarea lui ar duce la explodarea exportului paralel şi, practic, la dispariția medicamentelor vitale de pe piață.

Şi acum vine bomba. Domnul ministru este conștient că în acest moment neaplicând ordinul sus menționat comite o ilegalitate? Se numește abuz în serviciu pentru că, teoretic, obligă statul şi pacienții să plătească mai mult pe orice medicament!

Ironic, nu? Unchiul dă un ordin cu puternice conotaţii politice, 2009 a fost anul campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană, iar dânsul este obligat să facă abuz în serviciu ca să repare greșeala din familie!

Vedeţi cât de complicată e viaţa uneori şi, mai ales, că problemele nu se rezolvă doar cu portbagajul şi multă, multă, propagandă ieftină?”, ne-a mai declarat expertul.

Medicamentele din portbagaj

Pe vremea când lucra la Erste Bank din Viena, ca vicepreşedinte, Vlad Voiculescu a organizat o reţea de voluntari care aducea în ţară bolnavilor de cancer medicamente care nu se găseau la noi.

În ianuarie, Vlad Voiculescu a renunţat la salariul de multe mii de euro, după 14 ani de stat în Viena, pentru a deveni şeful de cabinet al ministrului de Finanţe, Anca Dragu. Din această poziţie a fost numit ministru al Sănătăţii.

„Cinci ani de zile, împreună cu câteva sute de oameni care nu erau şefi de partid, am adus acasă, în România, medicamentele care lipseau pacienţilor. Şi pe lângă problemele prin care treceau ei, orice calomnie sau defăimare este mărunţiş”, mai spunea ministrul Sănătăţii în replica pe care i-a dat-o lui Liviu Dragnea.

Trista poveste a Ordinului care ar fi trebuit să ieftinească medicamentele

În februarie 2009, ministrul Sănătăţii Ion Bazac a dat Ordinul cu numărul 75 care urmărea ca preţurile medicamentelor comercializate în România să scadă la cel mai mic nivel european. Ordinul nu a fost însă aplicat, până în 2015 când Nicu Bănicioiu l-a pus în vigoare. Însă, urmaşul lui Bănicioiu, Patriciu Achimaş Cadariu a amânat, în ianuarie, aplicarea Ordinului până în iunie 2016. Dar, Vlad Voiculescu a semnat o nouă prorogare a acestuia până în noiembrie 2016. Dacă Ordinul se aplica, potrivit unor estimări, companiile pharma ar fi pierdut mai mult de un miliard de euro anual. Aşa s-a născut bănuiala că Vlad Voiculescu ar face jocul acestora, deoarece majoritatea dintre ele sunt clientele firmei de lobby a lui Nic Voiculescu, rudă cu ministrul.

Legătura de rudenie dintre ministrul Vlad şi lobby-stul Nic Voiculescu

Nicolae (Nic) Voiculescu este, potrivit propriei prezentări de pe blogul personal, „pionier în dezvoltarea comunităţii farmaceutice şi medicale, iniţiind proiecte noi şi creative menite să adauge valoare atât comunităţii profesioniştilor din domeniul sănătăţii cât şi serviciilor medicale oferite pacienţilor”. A fost timp de șapte ani, până în 2008, directorul companiei de farmaceutice Novartis. Este membru fondator al Institutului Aspen - România, condus de Mircea Groană. În 2008 a fondat compania Link Resources, firmă de lobby la uşa căreia clienţii pharma s-au îngrămădit de la bun început.

„Don Nic”, eminenţa cenuşie

Potrivit cancan.ro, „Don Nic” este eminenţa cenuşie care face şi desface, care numeşte şi demite miniştri sau secretari de stat. Presa a dezvăluit că faimosul lobbyist, proclamat ca „Adevăratul rege al medicamentelor din România”, s-a aflat în spatele numirii ca ministru al Sănătăţii a lui Ion Bazac. Filiera era Don Nic-Mircea Geoană- Ion Bazac, iar legăturile dintre aceste „verigi” au fost mai mult decât evidente, mai scrie cancan.ro.

Mircea Geoană și Nic Voiculescu, membri Aspen

Potrivit aceleiaşi surse, nu doar că Nic Voiculescu şi Mircea Geoană erau membri de seamă ai Aspen, ci, între ei, a fost descoperită şi o altă „afinitate”. Mihaela Geoană a lucrat ca şi consultant pentru firma „Alma Interior Concept”, specializată în vânzarea de mobilă şi deţinută de Gabriela Andra Voiculescu, soţia lui „Don Nic” şi una dintre fiicele celebrului Triţă Făniţă. În scandalul „Panama Papers”, Nic Voiculescu apare, conform Rise Project, în arhivele avocaților de la Mossack Fonseca ca director la off-shore-ului Clearwind Investment Group Inc Ltd. înregistrat în Insulele Virgine Britanice.

Ce a spus Nic Voiculescu pentru Evenimentul zilei

Contactat telefonic, Nic Voiculescu (foto) a declarat pentru Evenimentul zilei: „Alegaţiile apărute despre mine sunt total nejustificate şi incorecte”. Rugat să-şi exprime un punct de vedere despre preţul medicamentelor din România, Nic Voiculescu ne-a spus: “Despre mecanismul formării preţurilor la medicamente nu cred că este cazul săşi spună părerea un simplu consultant. Aş face-o într-o dezbatere organizată într- un mediu educat, cu participarea specialiştilor tuturor părţilor implicate. Totuşi, nu înţeleg de ce un român trebuie să plătească pe un medicament mai mult decât în celelalte ţări din UE. De ce, de exemplu, dacă mergeţi în Ungaria veţi plăti mai puţin pe acelaşi medicament decât în România?”.