Scandalul interceptărilor ilegale din Grecia continuă. Un fost prim-ministru și miniștri din funcție au fost interceptați telefonic

Scandalul interceptărilor ilegale din Grecia continuă. Un fost prim-ministru și miniștri din funcție au fost interceptați telefonic Sursa foto: Arhivă EVZ

Un fost premier grec, precum și miniștri din funcție se numără printre cei care au fost ascultați ilegal, după ce le-au fost interceptate convorbirile telefonice.

Potrivit publicației din Grecia care a dezvăluit informația, Documento, detaliile au fost obținute „de la două persoane care au un rol cheie în supraveghere”.

Mai mulți miniștri din Grecia au fost ascultați

Printre victimele interceptării ilegale se numără fostul premier Antonis Samaras, actualii miniştri ai afacerilor externe, finanţelor, dezvoltării, muncii şi turismului, precum şi armatorul Vangelis Marinakis, proprietar al cluburilor de fotbal Olympiakos şi Nottingham Forest.

Mai mult, ar fi fost ascultate nu doar telefoanele miniștrilor, ci și cele ale rudelor acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parlamentul European cere Greciei o anchetă urgentă

Vineri, Comisia de anchetă a Parlamentului European privind programele malware (PEGA) i-a cerut guvernului grec să procedeze la „o anchetă urgentă şi aprofundată” cu privire la scandalul interceptărilor ilegale.

„Această afacere trebuie să facă obiectul unei anchete de o manieră urgentă şi aprofundată înainte de alegerile naţionale de anul viitor”, a susţinut eurodeputata olandeză Sophie in't Veld, raportor pe acest dosar, într-o conferinţă de presă.

Unii dintre cei vizaţi sunt membri influenţi ai partidului conservator Noua Democraţie, aflat la putere, şi potenţiali rivali ai premierului Kyriakos Mitsotakis.

Cazul a ieşit la iveală în iulie, când Nikos Androulakis, europarlamentar şi lider al Partidului Socialist grec, a depus o plângere în care spunea că s-a încercat în repetate rânduri să i se asculte telefonul cu ajutorul programului de spionaj Predator, potrivit Agerpres.

Scandal în Grecia

Totul a început de la un simplu caz, interceptarea telefoanelor a doi jurnaliști, pe care Guvernul a vrut să-l mușamalizeze.

În urma acestor dezvăluiri, în luna august și-a dat demisia şeful serviciilor secrete şi un nepot şi consilier al premierului.

Panagiotis Kontoleon, șeful serviciului de informații EYP, și-a prezentat demisia „în urma unor acțiuni greșite constatate în timpul procedurilor legale de interceptare telefonică”, se arată într-o declarație din biroul primului ministru Kyriakos Mitsotakis.

Anunțul a venit la scurt timp după ce liderul partidului socialist de opoziție din Grecia a depus o plângere la Curtea Supremă pentru „tentativă” de spionare a telefonului său mobil cu programul malware Predator. „Cu câteva zile în urmă, am fost informat de Parlamentul European că a existat o încercare de a-mi infecta telefonul mobil cu software-ul de supraveghere Predator”, a declarat Nikos Androulakis presei în timp ce părăsea tribunalul din Atena pe 26 iulie.