Scandalul dezinfectanţilor. Procurorii DNA, Parchetul și DIICOT l-au avut în mână pe Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, dar au închis urmărirea penală fără ca măcar să-l audieze
- Dodo Romniceanu
- 4 mai 2016, 08:35
Potrivit tolo.ro, procurorii DNA au avut pe masă, în 2012, un dosar detaliat cu patru licitații trucate pentru antiseptice. Spitalele erau: Elias, Sf. Ioan, Călărași și Institutul pentru protecția mamei și copilului.
Din motive neclare, DNA a transmis însă dosarul la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, care inițial a deschis urmărirea penală și, în 2014, a închis-o fără să cerceteze nimic. “În acel timp, Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma, era băgat în diluare de dezinfectanți în 350 de spitale, afaceri transfrontaliere, firme off-shore și returnări fictive de TVA. Patronul Hexi Pharma n-a fost chemat de procurori nici măcar pentru o declarație! Un alt dosar stă neatins din martie 2016 la DIICOT, dus de un om care reclamă ”infracțiunile lui Condrea” din anul 2008, fără să fie ascultat de nimeni”, scrie tolo.ro. Mai multe detalii despre cum a scăpat DNA de acest dosar puteti afla de pe tolo.ro.
Din documentele RISE Project rezultă că, în 2009, de exemplu, Condrea a cumpărat prin offshore substanțe de 62.938 euro pe care le-a revândut către Hexi Pharma cu 507.270.
Gazeta Sporturilor a dezvăluit că dezinfectanții vânduți de Condrea au fost diluați și de zece ori. Practic, Condrea a câștigat la două mâini: cu una a umflat prețul de achiziție a materiei prime de zece ori, cu cealaltă a diluat dezinfectantul de zece ori. Profitul? De 100 de ori mai mare.
ONG-ul Inițiativa România a arătat că în ultimii patru ani, firma românească a lui Condrea, Hexi Pharma, “a semnat peste 9.000 de contracte cu spitalele din România”. 90% dintre acestea au fost parafate fără licitație.
EVZ a scris Dezvăluirile din scandalul Hexi Pharma i-a revoltat pe medici, care consideră că interesele din spatele anchetei GSP sunt strict comerciale.
Florin Chirculescu, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, avansează un scenariu interesant. „Asistăm la un asalt asupra sistemului public de Sănătate, prin care se urmăreşte privatizarea Casei de Asigurări de Sănătate în mai multe case private. Acelaşi lucru s-a urmărit în scandalul în care au fost implicați Raed Arafat şi Traian Băsescu. Diferenţa este că atunci se ventilau mai puţini bani în sistemul sanitar. Este o exagerare ce se întâmplă, dar este o luptă cu morile de vânt, pentru că se preferă contractele de milioane pentru dezinfectare în locul apei şi săpunului. La noi este o imbecilitate, credem că suntem perfecţi şi plătim oalele sparte. S-au subraportat sistematic infecţiile nosocomiale şi nu am ajuns nicăieri. Trebuie să le raportăm corect şi să vedem cum evoluează lucrurile”, susţine medicul Chirculescu.