Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandalul dezinfectanților diluați: Hexi Pharma răspunde acuzațiilor
Scandalul dezinfectanților diluați: Hexi Pharma răspunde acuzațiilor

Scandalul dezinfectanților diluați: Hexi Pharma răspunde acuzațiilor

Hexi Pharma, firma acuzată că vinde dezinfectanți diluațicătre spitalele din România, o firmă sută la sută românească, răspunde acestor acuzații.

Și începe cu o întrebare: „De ce nu verifică Ministerul niciodată în laborator dezinfectanții din spitale?”

Și iată răspunsul. „Dezinfectanții din spitale nu sunt verificați. Adevărat. Este verificată eficacitatea lor, respectiv efectul pe care îl au și asta face fiecare spital din România. Hexi Pharma nu a avut niciodată, în 20 de ani, plângeri din partea vreunui spital, a lucrat întotdeauna cu bună credință față de utilizatorul final și activează intr-o piață liberă, în care calitatea și prețul sunt singurele criterii după care produsele sale sunt comercializate. ”

Cum este în alte țări? „E foarte simplu. Nimeni în Uniunea Europeană nu verifică dacă un producător respectă concentrația de substanțe dezinfectante de pe etichetă. Ignoranță? Nicidecum. Concentrația de substanță activă de pe etichetă este asumată de producător astfel încât să aibă efect dezinfectant, nu este impusă de niciun standard. De aceea diferă de la un producător la altul, de la un produs la altul, și nimeni nu o impune sau verifică. Dacă cei de la Hexi Pharma voiau să pună 2% sau 12% sau 82% substanță activă era dreptul lor. Dar, ca să îl poată vinde, trebuia să demonstreze ca acel produs este eficace, cu compoziția aceea. Ceea ce au facut. Și asta verifică ministerul prin DSP, eficiența! Motivul pentru care se declară concentrația de substanță este acela că nu ai voie să o mai schimbi ulterior avizării. Pentru că, astfel, ai altera eficiența produsului”, se arată în comunicatul companiei.

Cine verifică?

Reprezentantul companiei românești, dr. Dan Condrea, explică: „Ca să fiu mai clar, în toata Uniunea Europeana eficiența se testează în


laboratoare independente, nu de către Ministerul Sănătații, lucru care se poate vedea în Regulamentul European de punere pe piață a produselor biocide (528/2012, anexa 2). Și Hexi Pharma a facut teste atât în laboratoare din România, cât și din Germania. În mod normal, conținutul acestor teste sunt secrete comerciale, doar concluzia fiind publică, dar probabil vom ajunge în situația de a le face publice pentru a nu lăsa loc de îndoieli.”

Cum se verifică dezinfectanții

 „Cei de la DSP vin în controale periodic în spitale, recoltează probe de pe suprafețele din blocurile operatorii, saloane, blocuri alimentare etc și le lucrează în laboratoarele proprii. Astfel se măsoară eficiența procedeului de dezinfectie. Și dau amenzi dacă nu e în regula. „Credeți că ar mai cumpăra apoi spitalul respectiv produse de la aceeasi firma, dacă au avut probleme? Chiar dacă există contracte se pot rezilia fără nicio problemă pe un astfel de motiv. Fiecare spital de mărime medie sau mare are un laborator microbiologic și cel putin un doctor epidemiolog. A carui meserie exact asta e, să verifice dacă se respecta protocoale de dezinfectie și sterilizare, dacă dezinfectanții sunt eficienți etc. Putem să credem ca nici unul nu ar fi observat asemenea probleme și nu a sesizat nici producătorul nici Ministerul?, mai spune dr. Dan Condrea.

Infecțiile din spitale

Și totuși dezbaterile din spatiul public au un substrat foarte corect. „Există infecții în spitale. Există spitale în care oamenii fac infecții cu germeni de spital. Nu e niciun secret faptul că spitalele publice au fost, în covârșitoare majoritate, făcute în vremea regimului comunist sau chiar înainte. Astfel de cladiri nu pot îndeplini standardele europene de curățenie și dezinfecție. Dacă există germeni de spital, cum e piocianicul (pseudomonas aeruginosa), nu există decât o singură soluție. Se râde din temelii, împreună cu tot mobilierul. Altfel nici un dezinfectant din lumea asta nu poate intra în toate crăpăturile și colțisoarele în care s-a cuibărit. Și mai puneți la socoteală și economiile care se fac la dezinfectanți de ani de zile, și lipsa de personal de curățenie calificat”, se arată în comunicat.

Cazul Colectiv

„S-a făcut  o legătură cu drama victimelor din Colectiv. Dar, să fim onești, oricât de buni ar fi medicii și oricât de bune dezinfectantele și antibioticele folosite, la pacienții cu arsuri mari sistemul imunitar este depășit, organismul este în stare de șoc. Infectarea se poate produce și prin aer. Singura cale de a-i feri de infecții letale este să îi pui imediat într-o cameră sterilă, în care să stea până la vindecarea arsurilor. Asfel de camere sterile nu au fost, din păcate, disponibile. Și nicio țară europeană nu avea 146 de locuri disponibile în camere sterile, așa că nu aveam cum să avem noi în România. Dar am fi putut să îi împraștiem în toate orașele europene care aveau așa ceva, și poate am fi salvat mai mulți”, arată dr. Condrea.

Fum fără foc?

Și, totuși, de unde a ieșit „fumul”? „Într-adevăr, există infecții în spitale, într-adevăr fraza «concentrația de sprayere este mai mică decât în aviz» poate suna ca și cum un jurnalist a găsit oul de aur, însă, în realitate, a fost vorba doar despre o neconcordanță de etichetare. În 2014, în urma unei directive a U.E, etichetele au trebuit să conțină anumite detalii, în majoritate legate de intrucțiunile de utilizare, iar DSP asta a verificat: etichetele vs avizul. Dacă am dori neapărat să tragem o concluzie de aici, aceea ar fi că eticheta spunea că există o concentrație mai mică decât era de fapt, în niciun caz o diluare!”, afirmă dr. Dan Condrea.