Scandalul de spionaj intern din Italia ia amploare

Scandalul de spionaj intern din Italia ia amploareSpionaj Sursa Foto: Arhiva EVZ

Scandalul din Italia ia amploare. Date furate, email-ul președintelui Mattarella clonat, La Russa și Renzi spionați. Procurorii spun că aceste acte de spionaj prezintă „riscuri pentru democrație”.

Cât de gravă e problema în Italia

E-mailul clonat al președintelui țării, Sergio Mattarella, raportul despre președintele Senatului, Ignazio La Russa și căutarea de informații despre fostul premier și liderul Italia Viva, Matteo Renzi, incursiunile în baza de date a președinției Consiliului de Miniștri, informațiile provenite de la Serviciile Secrete și contactele cu agenții secreți străini.

Banda dosarelor care se lăuda că „a înșelat toată Italia” era o amenințare la adresa inimii Republicii.

„Nu este o exagerare să spunem că aceștia sunt indivizi care reprezintă un pericol pentru democrația acestei țări”, scrie procurorul din Milano, Francesco De Tommasi, în cererea de arest preventiv pentru liderii Equalize, compania responsabilă cu dosarele ilegale.

Pun în pericol „interesele vitale ale comunității” și ale sistemului juridic, compromise de „indivizi fără prejudecăți, vicleni, hotărâți și fără scrupule, care acționează pe ascuns”.

Capabili „să țină sub control cetățenii și instituțiile”, „să condiționeze” dinamica antreprenorială, procedurile publice și chiar judiciare.

Riscuri foarte mari pentru Italia

Firma lui Enrico Pazzali, despre care fostul super polițist Carmine Gallo și Nunzio Calamucci a reușit să intercepteze, printr-un grup numit „Campo Volo”, o adresă de e-mail atribuită șefului statului, utilizând sau „clonând” ilegal contul.

Nimic nu pare imposibil pentru bărbații de la Equalize, care au abilități informatice sofisticate și o rețea extraordinară „de suport la nivel înalt, în diverse medii, inclusiv cel al criminalității mafiote și al serviciilor secrete, inclusiv străine”.

Atât de mult încât procurorii efectuează cercetări ulterioare cu privire la presupusa vânzare de informații sensibile: „întocmirea dosarelor ilegale” continuă, au relatat într-un raport din 27 septembrie, și există „riscul” ca datele preluate să ajungă în mâinile „agențiilor străine și că o bază de date destinată stocării informațiilor poate fi creată și întreținută în străinătate”.

Datele ar putea ajunge la „Jihadul global”

Foarte delicat, având în vedere „prezența” în stick-ul USB al lui Calamucci „de date care la analiza inițială par a fi clasificate” ca document atribuibil în mod oficial AISI, înregistrat la rubrica „confidențial” și datând din 2008-2009 pe „rețelele Jihadului global”.

Calamucci s-a lăudat că are un „hard disk care conține opt sute de mii SDI”, informații obținute din baza de date a poliției și „șase, șapte milioane de stick-uri USB”.

O „cantitate enormă de date de gestionat, egală cu cel puțin 15 terabytes”, calculează procurorii.

Acestea sunt informații strânse la comandă pentru dispute economice, testamentare și politice, pe care, potrivit interceptărilor telefonice, Pazzali, președintele Fundației Fiera Milano, le-ar fi cerut cu o ușurință notabilă.

„Fă-mi încă una. Ignazio La Russa”, ordonă Calamucci în mai 2023. „Și mai adaugă încă unul, dacă există. Care este numele celuilalt fiu? Geronimo”.

În cele din urmă, adaugă, referindu-se la al treilea fiu al politicianului: „Leonardo nu are nimic despre servicii secrete?”.

Implicarea unor politicieni

Cu câteva luni mai devreme, atenția președintelui s-a concentrat asupra liderului Italia Viva, provocând reacția „șocată” a lui Carmine Gallo: „La naiba, ăsta are de gând să afle despre Matteo Renzi”.

Consternarea se datorează faptului că în cazul în care în baza de date SDI a poliției sunt introduse interogări despre „subiecți la vedere”, se declanșează o alertă.

Dar Calamucci dă asigurări, explicând că inconvenientul a fost ocolit datorită „băieților” săi sau hackerilor emblematici de la Equalize, care se mândresc cu o arhivă substanțială (inclusiv fotografii ale raidurilor la adresa mafioților Provenzano și Riina).

În noiembrie 2022, a întrebat dacă în baza de date „există și documente referitoare la dosarul penal Ruby, care i-a implicat pe Silvio Berlusconi și Karima El Mahroug”.

Este deosebit de interesat de un videoclip pe care el însuși l-a definit ca fiind intim al tinerei care a participat la petrecerile de la Arcore, din care Gallo susține că deține o copie.

„Dar întrebarea este: unde este videoclipul lui Ruby? - întreabă Pazzali, puțin îngrijorat - Nu-l putem reține, nu-l putem păstra”.

Calamucci folosește mai întâi o glumă - „Putem spune că munca noastră este cercetare și dezvoltare” -, apoi garantează că acele imagini sunt practic în seif.

Ancheta depășește granițele. Ce poate face Italia

Amplasarea serverelor în străinătate complică orice investigație a anchetatorilor italieni: „Dacă poliția financiară vine aici să mă deranjeze, răspundem că este un păcat, că nu găsim videoclipul”. Până la urmă, comentează Gallo, „nimeni nu va merge în Lituania să vadă”.

În unele cazuri, Pazzali ar comanda și cercetări pentru terți. În iulie 2022, el l-a îndemnat pe Gallo să verifice dacă „a fost vreodată ceva cu Berlusconi” despre Simona Gelpi, pe atunci șefa de comunicații la Autogrill.

O cerere care, explică el, „îmi vine de la Ronzulli”, senator Forza Italia, „mă sperie puțin”. Iar Licia Ronzulli neagă: „Nu i-am cerut niciodată verificări lui Pazzali, faptul că a acționat din proprie inițiativă mă face să fiu parte vătămată”.

Printre cei mai activi în colectarea de informații secrete „pentru a se proteja pe sine și afacerile sale” se află antreprenorul roman Lorenzo Sbraccia, care în doar un an a plătit o sumă ce depășește 400.000 de euro.

Potrivit DDA din Milano, companiile atribuibile grupului de hackeri ar fi încasat în total peste 3,1 milioane de euro din „profituri ilicite”, doar Equalize peste 2,3 milioane de euro.

(Articol: Claudia Guasco, Il Messaggero; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News