În cadrul unei conferinţe de presă, managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, a declarat că intenţionează să restrângă medicii dermatologi din instituţie în mai puţine cabinete, astfel încât să lucreze mai mulţi într-un singur cabinet. Medicii spun că pacienții vor suferi.
Scandal după o propunere şocantă a managerului de la Spitalul Colentina. Silvi Ifrim vrea să comaseze cabinetele medicilor dermatologi de la cele două clinici ale spitalului, pentru a face loc paturilor pentru pacienţi. Deşi la prima vedere, pare a fi un lucru bun, în realitate, dermatologii dezvăluie că situaţia bolnavilor se va înrăutăţi, pentru că ei vor fi consultat fugitiv, vor fi nevoi'i să se dezbrace în văzul celorlalţi pacienţi, iar drepturile legale la confiden'ialitate și intimitate va dispărea. De asemenea, foarte probabil, ca bolnavii să nu vor avea acces la analizele decontate de Casa de Sănătate.
”Din 2014 cele două clinici de dermatologie au fost mutate din clădirea cunoscută ca și clinica de dermatologie, în parterul și demisolul ambulatorului de specialitate. Din acel moment nu s-a pus problema să mai existe garda la dermatologie. Din două clinici de dermatologie cu 25 de paturi fiecare, în momentul de față există în Clinica Dermatologie 1cu zece paturi și Clinica Dermatologie 2 - cu nouă paturi”, a declarat managerul.
Medicii spun că situația bolnavilor se va înrăutăți
Scandal la Spitalul Colentina: Se vrea comasarea cabinetelor dermatologilor de la cele două clinici ale spitalului, pentru a face loc paturilor pentru pacienţi. Medicii spun că situaţia bolnavilor se va înrăutăţi.
Cu alte cuvinte, managerul spitalului Colentiva vrea 50 de paturi în cele două clinici de dermatologie. Care există, dar blocate, o parte dintre ele, restul până la 50, în pavilionul I, iar celelalte în clinică. Pentru a remedia această situație, absolut firească, În momentul de faţă într-o clinică sunt 15 paturi, iar în cealaltă 16. Pentru a remedia acestă situaţie a venit cu o propunere şocantă.Cele 50 de paturi, defapt, există. În clinică sunt o parte dintre ele, cele necesare puținelor cazuri grave de internat, iar celelalte, până la 50, sunt aflate în pavilionul I, unde pot fi folosite oricând, la nevoie, ori decâte ori există un număr mai mare de internări continue, la pat.
Pentru a schimba aceastîă situație, managerul a venit cu o propunere șocantă: ”Eu doresc ca din cabinetele pe care le au în momentul de față, în număr 21 de cabinete persoanale ale doctorilor dermatologi, în acel cabinet pot fi băgate două sau trei paturi în care e musai să stea bolnavul grav. Ce doresc eu ca din acest an când suntem în plin proces de autorizare sanitară a spitalului să nu mai existe discrepanța majoră între ce este scris în documente, respectiv 25 de paturi pe secție și ele chiar să existe real”, a mai spus managerul spitalului.
Aşadar, medicii care consultă zilnic zeci de persoane cu afecțiuni dermatologice la Spitalului Colentina, au fost anunțați că în viitorul apropiat vor fi mutaţi câte doi sau chiar trei într-un cabinet.
Aceştia au reacţionat şi spun că noua măsura va înrăutăţi de fapt situaţia bolnavului. Pacienţii în aceste noi condiţii vor fi obligaţi să stea la cozi infernale, să fie consultaţi fugitiv, nu în cabinete ci în văzul celorlalţi bolnavi sau medici, nu în cabinete, ci în văzut celorlalți bolnavi, şi mai grav, să nu aibă acces la analizele decontate de Casa de Sănătate.
Medicii au explicat pentru EVZ de ce este nevoie de cele 10 cabinete unde sunt consultați zeci de pacienți zilnic. Potrivit acestora, secția are punctul de triaj la subsol, într-un hol fără geamuri, iar în încăperea unde sunt văzuți bolnavii are loc un singur medic. Astfel, au ajuns să se creeze cele 10 cabinete medicale în care sunt consultați simultan 10 pacienți, nu unul ca în triaj.
“Dacă facem internări continue, la pat, am produce prejudiciu spitalului Colentina. Doar cei care necesită internare,cazurile grave, nedeplasabile, trebuie tratați așa. Prin desființarea cabinetelor, rata de a consulta va scădea foarte mult. De ce? Fizic, la triaj are loc un medic, nu 10, iar fiecărui pacient trebuie să îi acorzi, potrivit legii, 20 minute minim, ca să îl consulți cum trebuie. Doamna manager vrea bolnavi la pat care să fie tratați numai pe internare continuă. Aceste internări, atunci când nu sunt necesare, cauzează costuri. Internările cu foi de zi fac ca și pacientul și spitalul să căștige. De ce? Pentru că persoana beneficiează de analize, consult și tratament, și merge acasă, dacă nu are o afecțiune gravă, iar spitalul decontează costurile la Casa de Sănătate” au explicat medicii.
Aceștia au mai explicat și cum s-a ajuns să se înființeze cele 9 cabinete pe care managerul spitalului Colentina, Silvi Ifrim, vrea să le desființeze, pe motiv că nu se poate ca paturile unei secții să funcționeze în două corpuri de clădire.
“Cabinetele sunt profitabile pentru spital, se cosultă pacienți mai mulți la dermatologie, omul stă mai puțin la ușa doctorului, iar fișele de zi aduc bani unității sanitare”. Medicii spun și că au întrebat vineri managerul unde vor mai consulta pacienți, dacă aceste cabineet se vor închide. Răspunsul acesteia, potrivit declarațiilor doctorilor, a fost supefiant: "nu știu".
EVZ i-a întrebat și pe reprezentanții Administrației Spitalelor unde vor fi mutate cabinetele și unde vor putea consulta medicii de la Dermatologie persoanele care vin zilnic la spital pentru consult. Răspunsul a fost același: "nu știm". Cert este că un medic din cele 9 cabinete face în medie 10 fișe pe zi, în fiecare zi, adică consultă pacienți, le face analize și le oferă tratamentul corespunzător afecțiunii dermatologice pe care o are. Medicii au mai precizat că zilnic există excedent de pacienți și că cele 9 cabinete nu fac față la numărul persoanelor care vin la ușă în prezent. În opinia acestora, închiderea acestor cabinete ar duce la lipsa asigurării consultului optim al pacienților care se adresează acestei secții din cadrul spitalului Colentina.