Scandalul de la SNSPA. Instituția ar fi refuzat un demers legat de hărțuirea sexuală
- Mădălina Sfrijan
- 31 iulie 2024, 12:47
București. Ies la iveală noi detalii legate de scandalul sexual, legat de SNSPA. Profesorul Alfred Bulai a fost acuzat că ar fi abuzat sexual studente. Ulterior, instituția de învățământ superior a deschis o anchetă internă, însă șirul acuzațiilor pare să nu se încheie.
Abuz în mediul academic. SNSPA a refuzat să participe la un studiu privind hărțuirea sexuală
Conform declarațiilor tinerelor, profesorul Alfred Bulai le-ar fi cerut să se dezbrace în fața lui. Mai mult, sociologul le-ar fi abuzat psihic, făcând presiuni asupra lor. Una dintre tinere a mărturisit că abuzul a avut loc în timpul stagiului de practică, desfășurat în mediul rural.
După izbucnirea scandalului, numeroase voci au acuzat universitatea că ar fi fost la curent cu situația. Mai mult, în urmă cu doi ani, instituția nu vrut să ia parte la un studiu privind hărțuirea sexuală în mediul academic.
Acesta a fost realizat de societatea civilă și viza inclusiv discriminarea de gen în universitate.
Cercetarea era realizată de Centrul Filia
Analiza respectivă era realizată de de Centrul Filia, care sprijină femeile, dar și de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), arată indenpendentnews.ro.
Studiul a ajuns la cele 54 de universități din România și urmărea impactul acestor fenomene în mediul academic. În plus, acesta viza cazurile de hărțuire sexuală șu discriminare din ultimii cinci ani.
„Am primit răspunsuri la solicitare de la 51 de universități, în timp ce 2 dintre acestea nu au răspuns (SNSPA și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București), iar una a refuzat să transmită informațiile privind situația sesizărilor (Universitatea de Ştiințe Agronomice și Medicină Veterinară din București)”, potrivit raportului.
Scandalul de la SNSPA. Cazuri de hărțuire sexuală, înregistrate în 15 universități din România
Conform raportului, în 15 universități din România au existat cazuri de hărțuire sexuală și discriminare de gen.
„Dintre acestea, menționăm 15 sesizări privind hărțuirea sexuală, 22 privind discriminarea și 7 despre care nu s-a specificat dacă au făcut referire la discriminare sau hărțuire”, se arată în studiul.
Totodată, din analiză reiese că majoritatea cazurilor au avut loc între 2019-2020 și 2020-2021.