Scandalul de la Bac ajunge la Academie

Scandalul de la Bac ajunge la Academie

Lipsa clasicilor literaturii române din subiectele pentru Bacalaureat a determinat Academia Română să tragă un semnal de alarmă. În replică, Ministerul Educaţiei susţine că, pentru tinerii care termină liceul, prioritar este să fie ancoraţi în realitate.

Academia Română s-a sesizat miercuri despre faptul că absolvenţii claselor a XII-a nu vor mai avea de învăţat pentru Bacalaureat operele lui Eminescu, Slavici, Creangă, Caragiale şi ale multor altor mari autori români.

Cu toate acestea, reprezentanţii Ministerului Educaţiei consideră opinia Academiei „nedocumentată, tardivă şi nedublată de un dialog anterior cu ministerul“, după cum a declarat, ieri, consilierul ministrului educaţiei, Mihaela Suciu.

Forul Academiei Române a constatat, „cu îngrijorare“, că, din lista de subiecte pentru examenul oral de limba şi literatura română al Bacalaureatului din acest an nu fac parte marii scriitori români, de la Eminescu, Creangă, Slavici, I.L. Caragiale, Arghezi, până la Nichita Stănescu, Marin Sorescu, G. Călinescu, Nicolae Iorga ş.a.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şase subiecte din Eminescu

Ministerul Educaţiei neagă acest lucru şi precizează că atât în lista de subiecte pentru proba scrisă, cât şi în cea pentru proba orală se regăsesc scriitorii mari ai literaturii române. „Printre cele 100 de texte propuse pentru proba orală de limba şi literatura română se află următorii autori: Mihai Eminescu - şase subiecte, I.L. Caragiale - două subiecte, G. Călinescu - două subiecte etc.“, a declarat Mihaela Suciu.

Reprezentanţii ministerului consideră că „un absolvent de 12 clase, care se pregăteşte să intre în viaţă, este nevoit să beneficieze deopotrivă de un bagaj cultural - oferit, bunăoară, de paradigma literaturii române şi universale -, cât şi de capacitatea de a comunica mesaje din şi în lumea concretă“.

Totodată, Ministerul Educaţiei a solicitat atât Academiei Române, „ca o instituţie de prestigiu a României“, cât şi opiniei publice, „să se documenteze înainte de a emite un punct de vedere pe această temă“.

Dascălii nu vor raportul „Tismăneanu“

Academia Română a criticat, recent, absenţa operelor unora dintre marii scriitori români de pe lista subiectelor pentru Bacalaureat. Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Lucian Blaga şi Marin Preda sunt doar câteva dintre numele din literatura română pe care reprezentanţii Academiei nu le-au regăsit printre subiectele pentru examenul de Bacalaureat din această vară. Potrivit reprezentanţilor Academiei, Ministerul Educaţiei a selectat texte lipsite de valoare literară, precum şi fragmente din rapoarte oficiale şi extrase din cuvântările comisarilor europeni, care nu au legătură cu literatura română.

Şi profesorii de limba română s-au arătat deranjaţi, în urmă cu ceva timp, de schimbările făcute de minister. Ei nu ar fi fost atât de supăraţi, dacă în locul clasicilor nu ar fi apărut fragmente din raportul „Tismăneanu“, din pactul naţional pentru educaţie, un raport după o cercetare sociologică sau discursul fostului raportor al României pe lângă Uniunea Europeană, Jonathan Scheele.

CALENDAR

240.000 de liceeni dau examen

240.000 de liceeni se pregătesc pentru susţinerea probelor de Bacalaureat, programate pentru intervalul 23 iunie-3 iulie. Colegii lor mai mici din clasele I-VII şi IX-XI şi 620.000 de copii de grădiniţă termină, astăzi, cursurile şi intră în vacanţa de vară. Săptămâna trecută au luat vacanţă elevii claselor a VIII-a, potrivit calendarului. Şcolarii urmează să revină în şcoli pe 15 septembrie.