Scandalul "Corvete pentru Marea Neagră" ia din nou amploare! Italienii încearcă blocarea licitației, așteptând schimbarea guvernului Dăncilă
- Dan Andronic
- 1 iunie 2019, 08:04
Corvete pentru Marea Neagră este programul de înzestrare a flotei militare de peste un miliard de euro care a stârnit un scandal imens în Europa, la nivelul președinților de stat. Deși a fost adjudecată de compania franceză de stat Navale Group, italienii încearcă să o blocheze. În așteptarea unei moțiuni de cenzură care să ducă la schimbarea guvernului Dăncilă.
După cum am mai scris este vorba despre o licitație care presupune alocarea unor fonduri importante ca parte a angajamentului României de susținerea a efortului NATO în Marea Neagră. Licitație care s-a desfășurat în luna noiembrie 2018, a fost (aproape) anunțat rezultatul în martie 2019, fiind dați ca și câștigători francezii de la Naval Group, cu cel mai mic preț, dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Decât manevre de culise.
S-a spus că de vină este Liviu Dragnea, care ar fi încercat să-i favorizeze pe italieni ieșiți pe locul trei, că Darius Vâlcov este omul din umbră, iar fiul avocatei fostului lider PSD, Flavia Teodosiu, a vândut o firmă pentru o sumă neprecizată lui Riccardo Barsanti, cel care îi reprezintă pe Fincantieri. De altfel prin lumea mică a furnizorilor de echipamente militare se spune că Flavia Teodosiu are un contract de asistență cu firma italiană. Oricum încrengăturile sunt ample, fiind implicate și persoane din conducerea MApN.
O grupare condusă de secretarul de stat Adrian Ignat, considerat omul lui Dragnea în MNApN, încearcă blocarea licitației prin orice mijloace. Nu de alta, dar se pare că au câștigat cei care nu trebuiau, respectiv francezii de la Naval Group. Așa că au formulat o plângere penală, ajunsă la DNA unde se cercetează niște presupuse abuzuri. S-ar putea să vedem un final ca în celebrul film românesc cu groapa săpată pentru altul.
Până atunci trebuie spus că după discuția Macron - Iohannis de la Sibiu, ministrul Apărării a primit vizita ambasadoarei Franței la București, Michèle Ramis. Care a venit să se intereseze de soarta licitației referitoare la corvete. A primit asigurări de la ministrul Apărării Gabriel Leș că totul decurge normal. Și că francezii vor fi anunțați ca și câștigători ai licitației.
Numai că lucrurile nu stau deloc așa. Grupul italian Fincantieri a depus o plângere la CNSC (Comisia Națională pentru Soluționarea Contestațiilor) pentru anularea lictației de anul trecut, susținând că în comisia de licitație nu a fost nici un reprezentant al Oficiului de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (OCATS), adică cei care se ocupă de offset. O manevră prin care se încearcă amânarea unei decizii în cazul achiziției de corvete, în așteptarea unor schimbări politice. Sau măcar a ministrului Apărării Naționale, Gabriel Leș cu Mihai Fifor.