Scandalul certificatelor de vaccinare explodează. Val de sesizări transmis către poliție

Scandalul certificatelor de vaccinare explodează. Val de sesizări transmis către poliție

Un număr de 370 de sesizări privind autenticitatea unor certificate de vaccinare au fost transmise către poliție, de Ministerul Sănătății. Măsura este menită să ducă la identificarea rețelei de falsificatori care a fost devoalată în aceste zile.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că au fost transmise către Poliţie peste 370 de sesizări cu privire la autenticitatea unor certificate de vaccinare. Declarația sa vine în contextul în care premierul Florin Cîțu s-a arătat nemulțumit că rețeaua de falsificatori a fost devoalată de o instituție de presă, iar nu de organele statului.

Astfel, o rețea de falsificatori, care acționează pe platforma Telegram, percepea un tarif de 100 de euro pentru un certificat care atesta vaccinarea cu serul dezvoltat de Johnson&Johnson. Cazul a fost dezvăluit de o investigație jurnalistică.

Ioana Mihăilă a anunțat că Institutul Național de Sănătate Publică a transmis către poliție 370 de sesizări cu privire la autenticitatea unor adeverințe de vaccinare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De la grupul de la Institutul Naţional de Sănătate Publică ce emite certificatele COVID pe baza adeverinţelor de vaccinare s-au transmis deja către Poliţie peste 370 de sesizări cu privire la autenticitatea acestor certificate de vaccinare. Tot ce vine ca sesizare la Ministerul Sănătăţii noi transmitem fie către Parchet, fie către Poliţie.

Sunt suspecte... sunt certificate care indică suspiciuni de fraudă. De când este valabil acest certificat COVID, de la 1 iulie, s-a constituit acest grup de lucru la INSP şi de atunci se fac aceste verificări ale adeverinţelor iar în aceste aproape două luni au fost peste 370 de care am menţionat”, a spus ministrul Ioana Mihăilă la Digi 24.

inistrul Sanatatatii, Ioana Mihaila.

Medicii care eliberează adeverințe sunt responsabili

Ministrul Ioana Mihăilă a confirmat că există și o responsabilitate a medicilor în acest scandal, cu certificate false de vaccinare care le eliberează. Aceasta trebuie demonstrată, însă, a precizat ministrul.

„Există o vină a personalului medical care eliberează aceste certificate, doar că vina trebuie dovedită şi pedepsită”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Afacerea certificatelor de vaccinare falsificate

O afacere cu certificate de vaccinare falsificate, care a ieșit la iveală în aceste zile, este investigată de lucrătorii Ministerului de Interne. Cazul a ajuns și în atenția premierului Florin Cîțu care a făcut mai multe declarații pe acest subiect: Florin Cîțu s-a arătat dezamăgit de lipsa de reacție a instituțiilor de forță.

Un jurnalist Digi 24 a cumpărat un astfel de certificat falsificat și a dat în vileag întreaga rețea care acționa prin intermediul platformei Telegram. Documentul falsificat poartă antetul Ministerului Sănătății și apare ca înregistrat în centrul de vaccinare de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Serul „administrat” este Johnson&Johnson.

Falsificatorii își selectează clienții de pe grupul „CERTIFICAT_COVID19”, iar după ce preiau datele persoanele ale doritorilor, ei le livrează certificate de vaccinare în schimbul sumei de 100 de euro.