Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Scandalul care l-a făcut pe Macron președinte, în justiție. Secretele „sfinților” din UE!
Scandalul care l-a făcut pe Macron președinte, în justiție. Secretele „sfinților” din UE!

Scandalul care l-a făcut pe Macron președinte, în justiție. Secretele „sfinților” din UE!

Politica e o femeie de moravuri ușoare pe toate meridianele lumii, iar cine împarte, parte-și face, oricât de bine și-ar masca lăcomia sub cuvinte frumoase. Mitul „partenerilor europeni” curați ca lacrima dăinuie în continuare numai în îndepărtata gubernie a Uniunii Europene în care trăim.

 

Ca urmare, în alegerile de pe 23 aprilie 2017 nu a obținut decât 20  la sută din voturi, prea puțin pentru a intra în turul al doilea al prezidențialelor. De eliminarea lui Fillon a profitat, evident Macron, care a învins-o fără probleme pe Marine Le Pen profitând de susținerea celorlalți candidați (cu excepția lui Nicolas Dupont-Aignan).

Dacă a manevrat cineva lucrurile astfel să le tragă scaunul de sub picioare republicanilor, nu vom afla probabil niciodată. E posibil, însă, ca altcineva să fi devenit președinte dacă scandalul se declanșa cu numai câteva luni înainte.

N-am să mă apuc să speculez „coincidențele” mai mult sau mai puțin stranii și nici nu intenționez să mă lansez în teorii ale conspirației.  Mi se pare mai important să vă povestesc în ce constă PenelopeGate, scandalul care l-a scos pe Fillon din politică și de ce nu e țapul ispășitor singurul vinovat.

Nenorocirea pentru Fillon a început pe 25 ianuarie 2017, când săptămânalul satiric Le Canard enchaîné a susținut că Penelope, soția lui François Fillon, a primit 500.000 de euro ca asistent parlamentar al soțului său și adjunctului său Marc Joulaud. De asemenea, ziariștii francezi  au susținut că Penelope a fost plătită cu 100.000 euro în calitate de consilier literar al Revue des deux Mondes. Lipsa dovezilor că Penelope Fillon ar fi depus vreo muncă i-a determinat pe ziariști să presupună că aceste  joburi erau fictive. În aceeași zi, procurorul financiar național  a deschis o anchetă preliminară privind delapidarea și utilizarea necorespunzătoare a fondurilor publice.

La 1 februarie, un nou articol din Le Canard enchaîné susținea că salariile totale pe care Penelope Fillon le-a încasat ca asistent parlamentar erau de fapt 813.440  euro. În plus, săptămânalul a dezvăluit că doi dintre copiii cuplului, Charles și Marie Fillon, au primit 84.000 de euro în timp ce erau angajați din 2005 până în 2007 ca asistenți ai tatălui lor și ai unui senator.

La 17 februarie, François Fillon a renunțat la promisiunea că își va retrage candidatura dacă va fi pus oficial sub anchetă. Și-a continuat așadar campania, chiar și după ce a fost plasat sub anchetă pentru utilizarea necorespunzătoare a fondurilor publice, delapidare și nerespectarea cerințelor de transparență (14 martie). Două zile mai târziu, a mai primit o lovitură- ancheta a fost extinsă la „fraudă agravată, falsificare, falsificare de înregistrări” și trafic de influență, deoarece anchetatorii au suspectat că au fost falsificate documente pentru a furniza dovezi ale muncii soției sale.

Anii au trecut, Fillon s-a retras din viața politică, dar procesul, așa cum e normal, merge mai departe. Confruntarea din justiție amenință să fie la fel de răsunătoare ca și prăbușirea candidatului dreptei. Pentru că Fillon nu e singurul cu bube în cap…

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, Invitatii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: