CSM va trebui să hotărască dacă este nevoie ca judecătorul Dragoș Călin, din cadrul Curții de Apel București, să fie suspendat la solicitarea Inspecției Judiciare.
Inspecția Judiciară solicită Secției pentru judecători a CSM suspendarea din funcție a liderului magistraților activiști, judecătorul Dragoș Călin președintele Asociației Forumul Judecătorilor din România. Informația a fost prezentată de luju.ro care citează surse avizate.
Dragoș Călin își desfășoară activitatea în cadrul Curții de Apel București. El este vizat de această măsură după apariția mai multor conversații purtate într-un grup pe Facebook. În aceste conversații, conform sursei citate mai sus, erau defăimați magistrați, politicieni și ziariști. Alături de Dragoș Călin, mai sunt vizați de aceeași măsură alți doi magistrați, Laurențiu Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Gioroceanu de la Tribunalul Olt.
Potrivit luju.ro, Inspecția Judiciară solicită Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din funcție a judecătorului Dragoș Călin. Măsura ar urma să fie în vigoare până la finalizarea procedurilor disciplinare din dosarul în care acesta este cercetat.
Dosarul, ar privi, conform sursei citate, discuțiile purtate de judecătorul din cadrul Curții de Apel, pe un forum al magistraților de pe Facebook. În aceste conversații, cu mai mulți colegi de-ai săi, erau atacați politicieni, magistrați și ziariști.
De asemenea, potrivit acelorași surse, Inspecția Judiciară mai solicită suspendarea din funcție, tot până la finalizarea procedurii disciplinare, din același dosar, și a altor doi judecători. Este vorba despre Laurențiu Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Gioroceanu de la Tribunalul Olt.
Actul normativ care permite suspendarea magistraților
Măsură suspedarii din funcție până la finalizarea procedurii disciplinare poate fi solicitată în baza art. 52 alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
„Pe durata procedurii disciplinare, secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcție a magistratului, până la soluționarea definitivă a acțiunii disciplinare, dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiției.
Măsură suspendării poate fi reevaluată oricând pe durata judecării acțiunii disciplinare, până la pronunțarea hotărârii de către secția corespunzătoare”, se prevede în actul normativ.
Citește și:
Scandalul anului în justiția română. Pe forumul judecătorilor, șeful CSM este făcut „slugărete”