„A fost o situație dificilă pentru organizație”, a explicat Jürgen Stock, secretarul general al Interpol joi în fața presei, vorbind despre dispariția chinezului Hongwei cu ocazia unei călătorii în China. Zece zile mai târziu, acesta și-a anunțat demisia printr-un mesaj, informând că este acuzat de corupție la Beijing.

Interpolul a sfârșit prin a „accepta” această demisie, a mărturisit Stock, într-un gest care exprimă neputința Poliției Internaționale în fața super-puterii asiatice.

„Dacă această țară ne spune: ‘Am deschis niște anchete, ele sunt în curs și președintele a demisionat’ (…) atunci trebuie să acceptă.”

Soția lui Meng Hongwei, care locuia la Lyon împreună cu soțul ei până la dispariția acestuia, a contactat polișia franceză la sfârșitul lunii septembrie, afirmând că nu a mai primi nici o veste de la soțul ei după un mesaj pe WhatsApp din 25 septembrie în care scria „Așteaptă apelul meu”, urmat de un emoticon cu un cuțit.

Ea a apreciat că acesta era un semn că soțul ei se afla în pericol. În Franța este deschisă o anchetă, iar Beijingul anunță pe 7 octombrie că Meng Hongwei este suspectat că a acceptat mită și este subiectul unei investigații în China.

Anterior, Interpolul primise un mesaj de demisie din partea președintelui său, după cum a relatat Le Monde.

Acesta, redactat pe 5 octombrie, nu conține decât câteva rânduri dactilo: „Suspectat că am încălcat legea, demisionez de bună voie din postul meu de director al Interpol.”

În josul documentului, numele lui Meng Hongwei, însă fără semnătură de mână.

În alocuțiunea sa de joi, Jürgen Stock a precizat că știa că Meng Hongwei se afla în China și „nu există nici un motiv să se suspecteze nimic forțat” în demisia sa.

Însă Le Monde a intrat în posesia unui mesaj prin care Beijinul exercită presiuni asupra organizației de poliție mondiale. Autoritățiel chineze cer „în mod amabil” Interpolului să le informeze despre toate comunicațiile „pe marginea acestui subiect și să anunțe în avans partea chineză despre orice informație sau comentariu care ar putea fi făcute publice”.

Meng Hongwei, de 64 de ani, a fost ales pe 10 noiembrie 2016 în fruntea Interpol cu sediul la Lyon, organizație al cărei scop este să faciliteze comunicarea între polițiile din cele 192 de țări membre.

Înainte de numirea sa, el ocupase în China funcția de ministru adjunct al securității publice. Nume greu în Partidul Comunist, el a urcat în ierarhia serviciilor secrete în timpul lui Sun Zhengcai, un rival al actualului lider XI Jinping, condamnat în mai 2018 la închisoare pe viață pentru corupție.

În China, sunt frecvente reglările de conturi dintre liderii de partid prin anchete înscenate, purtate în secret și cu împrincinatul fără acces la avocat.

De altfel, soția lui Hongwei a acuzat Beijingul de „persecuții politice”, în cadrul unui interviu pentru BBC, declarând că nu este sigură că soțul ei „mai este în viață”.

Interesant este că, spre deosebire de cazul „Khashoggi”, care a stârnit un scandal mondial, deoarece îl punea în dificultate pe Donald Trump, deși era vorba de dispariția unui islamist, apropiat al lui Ben Laden, în cazul Hongwei domnește o liniște mondială înspăimântătoare.

Șeful Interpol dispare mai mult decât suspect, se știe cine l-a „răpit”, însă toată lumea tace, pentru a nu deranja regimul comunist chinez.

Te-ar putea interesa și: