Sâmbătă seara, un taximetrist a fost chemat la o comandă, clientul cerându-i-se să îl ducă în circuit, mai întâi în Calea Şagului, acasă, apoi în zona Metro. Odată ajuns la destinație, clientul, un tânăr de etnie rromă, în vârstă de 18 ani, a scos un cuțit cu lama de 25 cm și l-a pus la gâtul taximetristului, obligându-l să coboare și să îi lase cheile în contact. Cuțitarul a plecat apoi cu mașina.

Taximetristul a sunat la 112. După câteva ore, polițiștii l-au identificat pe Darius Ristea, de 18 ani, în discoteca din Peciu Nou. Ristea i-a dus pe anchetatori la locul unde a abandonat taximetrul, în apropiere fiind găsite aruncate în iarbă, actele vehiculului şi cuţitul folosit în atac. Din maşină, agresorul a luat 390 de lei, încasările din ziua respectivă ale șoferului, telefonul mobil al acestuia şi tableta.

În timpul audierilor de la poliţie, tânărul a recunoscut că a premeditat tâlhăria: s-a dus prima dată cu mașina acasă, ca să se înarmeze cu cuțitul, deoarece voia să facă rost de bani să se distreze în week-end.

Procurorul care-i ajuta pe șpăgarii din vămi

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, Darius Ristea a fost audiat de procurorul de serviciu, Mărioara Sandu. Reamintim că aceasta, în perioada când era procuror DNA, a fost interceptată în timp ce îi dădea sfaturi vameşului Gheorghe Verdeţ, inculpat în dosarul şpăgilor din vămi, cum să acţioneze într-un alt dosar penal în care era anchetat de DNA, ca să scape. ”Nu ziceţi nimic, nu scrieţi, nu…nimic!… după ce vă… documentaţi… nici nu ştiu cum să procedăm”, i-a spus procurorul lui Verdeţ, conform interceptărilor. În ciuda dovezii, procurorul a primit NUP, dar a fost mutat disciplinar de la DNA la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara.

După audieri, procurorul a luat o decizie incredibilă: l-a lăsat pe agresor în libertate, considerând că un tânăr care scoate cuțitul să atace un om, și mai și recunoaște cum a premeditat acest lucru, ”nu reprezintă un pericol social”, chiar dacă, ulterior acestei fapte a mai comis o infracțiune gravă, aceea de a conduce pe drumurile publice o mașină, fără să dețină permis.

Astfel, luni dimineaţa, la ora 3,40, când a expirat ordonanţa de reţinere, tâlharul a fost eliberat din arestul Poliţiei Timiş. El a fost însă preluat de doi poliţişti de la Biroul de Investigaţii Criminale pentru a da declaraţii în dosarul copiilor tâlhăriţi de telefoanele mobile. Surse din cadrul Poliției susțin că tânărul ar putea fi autor și în cazul altei tâlhării, comise tot în week-end, când trei copii au fost atacaţi în zona Calea Şagului şi bătuţi de trei indivizi care le-au luat telefoanele mobile. Ca și în cazul taximetristului, unul din atacatori era tânăr și avea un anume tatuaj pe gât. ( Foto: Adrian Pîclișan)